BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är ett väldigt farligt med det ”race the the bottom” som vi sett i Europa och världen. Att länder individuellt sänker sin bolagsskatt är inte rätt väg att gå, det fortsätter bara en utveckling där skattebördan vältras över från stora företag till vanliga medborgare. Vi skulle i stället vilja se att länder gick samman och hittade åtminstone en minimumnivå på skattesatsen, säger Esme Berkhout, skatteexpert på Oxfam.
Kartlagd problembild
Bilden av storföretag som betalar ingen eller väldigt lite i bolagsskatt känns igen från övriga Europa, menar hon. I en rapport som kom förra året kartlade Oxfam många länders skattepolicy för stora företag.
– Det finns många kända fall där vi har sett att storföretag inte betalar skatt i proportion till den ekonomiska närvaro de har i ett land, och motsvarande att de rapporterar vinster i länder där de inte har så stor verksamhet.
Som exempel nämner Esme Berkhout Apple och Starbucks, hon menar att det ofta finns en stor skillnad mellan skattesatserna i ett land och vad företagen verkligen betalar.
– Anledningen till de stora skillnaderna är att det inte bara tävlas mellan länder om låga skatter utan också skattelättnader, säger hon.
Tävlar fast de inte borde
Trots att det de senaste åren inletts samarbeten mellan länder för att nå konsensus kring att inte tävla i sänkning av bolagsskatterna så pågår det uppenbarligen fortfarande, och Esme Berkhout och Oxfam har dragit slutser om varför.
– Det svar som vi har kommit fram till är att det pågår tungt lobbyarbete från företag och skatterådgivare för att sänka bolagsskatter och ge skattelättnader åt företag.
När Oxfam har pratat med skattemyndigheter i andra länder så säger de att rejset mot botten inte är någonting som de vill delta i, att det på sikt utarmar det ekonomiska utrymmet för välfärdssatsningar, men att det ändå är en verklighet som man måste förhålla sig till – det vill säga delta i.
– Jag är nyfiken på hur svenska finansdepartementet ställer sig till de här frågorna, om de känner sig pressade att sänka skatten eller om det finns andra orsaker bakom planerna, säger Esme Berkhout.
Hittills har regeringen och finansdepartementet inte velat kommentera uppgifterna om en eventuell sänkning av bolagsskatten.