Enligt Björn Strander, forskare och ordförande för den arbetsgrupp som samordnar cellprovtagning i landet, finns i stort sett hela dödligheten på grund av sjukdomen i just den grupp som avstår från screening.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men detta betyder inte att hälso- och sjukvården nödvändigtvis kommer att nå alla de kvinnor som uteblir och därmed riskerar att drabbas av cancerformen.
– Nej. Det är inte säkert att gratis screening kommer att påverka mer än på marginalen. Det finns studier som visar att det är andra socioekonomiska faktorer än avgiften som avgör om människor testar sig, säger han och exemplifierar med individers tilltro till systemet och deras förmåga och utrymme att tänka på den egna hälsan.
Marginell påverkan
Att förändringen sannolikt inte påverkar mer än på marginalen behöver enligt Björn Strander inte tolkas som att de 141 miljoner som regeringen avsatt för avgiftsfri screening är bortkastade.
– Nej avgifterna är onödiga, men om man vill nå dem som väljer att inte delta i screening finns andra vetenskapligt evidensbaserade metoder som har större effekt och är mer kostnadseffektiva, säger Björn Strander.
– Bland annat handlar det om att erbjuda en bestämd tid för provtagning, att göra det enkelt att själv boka om sin tid, att en barnmorska ringer upp den kvinna som uteblivit under lång tid, att erbjuda självtest för hpv. Här finns nationella rekommendationer som redan är införda i Västsverige och i andra landsting.
Klart är också att patientavgifterna inom primärvård och öppen specialiserad vård kvarstår oförändrade i de flesta landsting.
Stora skillnader
Socialstyrelsen har tidigare varit kritisk mot skillnaderna mellan landstingen i fråga om patientavgifter. Till exempel skiljer det ännu i dag 300 kronor mellan det billigaste och det dyraste besöket i svensk primärvård. Mest vård för pengarna får boende i Jämtland Härjedalen, medan den som är listad vid en sörmländsk vårdcentral inte betalar en krona i avgift.
I en rapport från 2011 efterlyste Socialstyrelsen en harmonisering av patientavgifter och skrev då:
”Avgifter från de olika systemen kan tillsammans uppgå till höga belopp för patienten, då de för många oftast inte är jämnt spridda över tid, utan utfaller samtidigt när personen insjuknar. Detta drabbar särskilt sårbara grupper, som funktionshindrade och äldre med låg inkomst.”
Kvinnor drabbas
Socialstyrelsen nämnde också ensamstående med barn – över tre fjärdedelar av dem kvinnor – som oftare än andra avstår läkarbesök eller uthämtning av läkemedel.
Kritiken upprepades i en ny rapport 2014, där det konstaterades att avgifterna har en mindre effekt på hälso- och sjukvårdens kostnader men ”stor betydelse för enskilda individers privata ekonomi”.
I dag har dock kritiken mildrats och Eva Wallin, enhetschef vid Socialstyrelsen, avdelningen för utvärdering och analys, säger i stället att patientavgifterna ska vara inom ramen för högkostnadsskyddet.
Anna-Lena Gudmundsson, Bergshyttan
– Det ska inte spela någon roll var man bor utan vården ska kosta lika mycket över hela Sverige.
– För min del spelar inte patientavgiften så stor roll. Och för min anhörige varit sjuk sedan 2010 träder ju högkostnadsskyddet in. Men jag har jag märkt att vården blivit sämre under dessa år och vi tycker att budgeten borde omprioritera så att vården får de resurser den behöver för att hålla hög standard.
Inger Johansson, Garphyttan
– Här i Region Örebro kostar ett besök på primärvården 150 kronor och ett besök hos specialistläkare 250 kronor. Jag ser helst att patientavgiften var hundra kronor billigare eftersom jag är pensionär och inte har så mycket pengar att röra mig med.
– Av principskäl ska den vara lika över hela landet och politikerna borde se till att vården fick mer resurser utan att höja skatten.
Bertil Ransed, Köping
– Patientavgiften tycker jag ska vara samma över hela landet. Att avgiften gick ner några tior betyder inte så mycket.
– Jag går själv på strålning för prostatacancer. Det tog tre månader så var jag inne. Så det var kanonbra! Har jag behövt vård har det alltid gått väldigt snabbt.
Per-Olof Andersson, Uppsala
– Det borde kosta lika mycket i hela landet! Det är inte bra att det kostar pengar över huvud taget, särskilt inte för pensionärer. Men det är bra med högkostnadsskydd.
– Men i övrigt tycker jag att vården fungerar väldigt bra.
Anita Andersson, Bälinge
– Det kunde gärna få vara gratis överallt, tycker jag. Men eftersom man ganska snabbt kommer upp till högkostnadsskyddet så spelar det inte så stor roll.
– Tidigare fick personer över 85 år gå gratis till sjuksköterska, men så är det inte längre. Det är synd.
Lillemor Ransed, Köping
– Prisjusteringen har varit till vår fördel här i Västmanland, men det ska ju vara samma överallt tycker jag. Blir man sjuk här eller i Skogås är ointressant, för vi är alla människor.
– Ska du in på vårdcentralen här kostar det 140 kronor, men ska du in på specialgrejer så har du andra priser. Det är helt okej för då får du en specialist.
– Jag tycker att vården fungerar väldigt bra, men sedan kan jag väl förstå att det fattas personal. Men jag har aldrig lidit utav det. Sjukvården har varit toppen för min del.
Eva Larsson, Västerås
– Jag tycker att patientavgiften ska vara lika överallt. Varför ska det skilja beroende på var man bor någonstans? Det ska vara lika tycker jag. Men jag tycker att det ska finnas en patientavgift.
– Dessutom tycker jag att vården måste in med ny personal. Det är ett måste nu.
Enkät: Joni Nykänen, Rolf Larsson och Malin Beeck