Flera fackförbund har frågan om hyvling av arbetstid högt på dagordningen i årets avtalsrörelse. Efter förhandlingar fick Handels in vissa regleringar när de slöt nytt kollektivavtal i slutet av mars. Minskningen av timmar ska exempelvis inte kunna ske från en dag till en annan, och anställda får omställningstid som motsvarar uppsägningstiden i Lagen om anställningsskydd, Las. Handels ordförande Susanna Gideonsson menar att skrivningarna är en bit på vägen men långt ifrån nog.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi hade fullt ut velat ha reglering på det men eftersom det handlar om en lag är det svårt att reglera i avtal. Är lagen trasig, och AD-domen visade att det var en stor reva i Las, då är det svårt för parterna att laga den revan. Det måste faktiskt politiker göra, säger Susanna Gideonsson.
Utslag i AD
Det var i början av december som ett utslag i Arbetsdomstolen gjorde det fritt fram för så kallad hyvling. Domen innebär att arbetsgivare kan minska arbetstiden för alla anställda i stället för att säga upp enligt turordningsreglerna i Las.
Hotell- och restaurangfacket HRF:s medlemmar tillhör också de som drabbats hårt av hyvlingen. HRF sitter just nu i avtalsförhandlingar med arbetsgivarorganisationen Visita, men har fått släppa sitt ursprungliga krav på att hyvling ska ske enligt turordningsregler. Avtalssekreterare Per Persson tror inte att HRF kommer att nå längre än Handels.
– Nej, det tror jag inte. Vi kommer säkert att ha krav på detta i lagstiftning och i framtida kollektivavtal men det beror lite på vad som händer här framåt. Dessutom kan man väl anta att seriösa företagare inte kommer att använda sig av hyvling eftersom det är otroligt oskick, säger Per Persson.
Även han tror att det måste till en ändring av Las, men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har avfärdat det eftersom det inte finns någon majoritet i riksdagen. Per Persson är heller inte hoppfull.
– I dagsläget tror jag det är uteslutet, tyvärr. Majoriteten i riksdagen är inte arbetstagarvänlig på något sätt. Men det är val nästa år och därefter förutsätter jag att det blir en annan majoritet i riksdagen. Kanske blir hyvlingsfrågan valfråga också, den är så pass viktig.
”Som i USA”
GS-facket inleder förhandlingar för tidningsavtalet på tisdag i nästa vecka. De medlemmar som drabbas av hyvling jobbar främst inom annonsproduktion och på tryckerier.
– Vi har överlämnat våra yrkanden till Medieföretagen och där finns ett om att hyvling inte ska förekomma, det ska anses som arbetsbrist med turordning, uppsägningstid och återanställningsrätt, säger Magnus Leoson, GS ombudsman för tidningsavtalet.
Han ser hyvlingen som en ödesfråga för hela svenska arbetsmarknaden.
– Det kommer att få sådana konsekvenser på arbetsmarknaden att vi inte kan föreställa oss det. Vi kommer att hamna i en situation som i USA där då måste ha två jobb för att överleva.
Dagens ETC har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och statssekreterare Irene Wennemo som avböjer att kommentera.