”Ingen har lyckats förklara för mig varför det är okej att den som städar lokalerna får gå med vinst (skattemedel), men de som anställer läkarna får inte gå med vinst. Vad svarar du på det?” undrar veckans frågeställare.
Hej Johan! Hoppas allt är fint, kul att se ETC gå förbi DN på Facebook, klockrent och viktigt!
Min fråga: När man diskuterar med högermänniskor om vinster i välfärden har de på senare tid fått ammunition i bössan genom argumentet: ”Ingen har lyckats förklara för mig varför det är OK att den som städar lokalerna får gå med vinst (skattemedel), de som tillverkar medicinen får gå med vinst (skattemedel), de som tillverkar utrustningen får gå med vinst (skattemedel), men de som anställer läkarna får inte gå med vinst”. Som du förstår menar denna person alltså varför staten har privata leverantörer som får gå med vinst, men att privata företag inte ska få gå med vinst inom välfärdssektorn. Vad är ditt svar mot dessa argument och denna typ av argumenterande överhuvudtaget? Vill gärna ta del av dina motargument, eller varför det är viktigt att skilja två olika saker från varandra.
Joar
Jag tycker det i grunden är rätt enkelt att skilja på vilka verksamheter där vinsten förstör och vilka där de kan skapa en utveckling. Det handlar om varför vinst skapas. Vinst som beror på kreativ forskning och sen massproduktion av till exempel ett nytt läkemedel, det skadar inte verksamheten, det tar inte resurser från skattebetalare, tvärtom tillför det resurser om vården blir bättre och om vinsten återinvesteras i mer forskning och så vidare. Tyvärr jobbar ju många läkemedelsföretag med inlåsning av produkter, patentkrig, priskarteller och så vidare, det vill säga vinsten jagas på ett ickekreativt och förstörande sätt, men det finns inget i produkten som sådan som inte kan kombineras med vinst.
Ett sjukhus, dagis eller skola är annorlunda. Det enda sättet att skapa vinst är genom att minska kostnaden, det vill säga färre lärare, sjuksköterskor, vårdare och förskolelärare. Vinsten skapas av ”effektivisering”, inte av massproduktion av en vara. Och effektiviseringen är minskat antal händer i vårdande verksamhet. Städfirman tycker jag är ett intressant exempel. Jag förstår inte varför vi ska ha vinst i städbolag. Det här är en tjänst som också har svårt att produktutvecklas, i grunden är det antal nedlagda timmar per sjukhus i städning som gör om sjukhuset är rent eller inte. Varför de ska jaga vinst är därför en gåta för mig. Det kanske inte blir så i framtiden. Om vi ersätter alltmer av städning med maskiner/robotar så kanske inte vinsten bara behöver bero på mindre antal städade timmar (och utslitna ryggar). Men det gör den en tid än.
Johan