Sharan Burrow, generalsekreterare på världsfacket ITUC, jobbar på huvudkontoret i Bryssel. På agendan i höst står organisationens självklara ämnen som jämlikhet, migration, klimat och utrotning av slavhandel.
ITUC har också aggressivt lanserat en kampanj som de kallar ett ”krig mot klimatförändringarna”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är redan verklighet att människor fördrivs eller förlorar sina liv på grund av väder och förändringar av årstider.
På frågan om hur motiverat det är att ITUC lägger så mycket tid och pengar på just klimatet, fnyser Sharan Burrow.
– Om det inte finns jobb, kan vi inte kämpa för bättre löner och villkor. Så om arbeten är i fara i samband med klimatförändringar tillhör det vår kärnverksamhet. ITUC planerar för att sätta press på stora pensionsfonder så att de investerar klimatsmart. Men krav ska även ställas på regeringar, företag och investerare.
”Behövs en agenda”
Sharan Burrow har varit generalsekreterare för ITUC sedan 2010 och ansvarar för 176 miljoner medlemmar. ITUC är också representerat i organisationer som World Economic Forum och G20. Enligt kritiker har de spelat ut sina roller för en förbättrad global arbetsmarknad, men det lyssnar Sharan Burrow inte till.
– Folk säger att G20 inte är effektivt, men när det gäller att upprätta en agenda har G20 gjort två mycket viktiga saker för oss. Arbetsmarknadsministrarna bestämde att minimilöner ska vara baserade på värdighet och att konkurrens aldrig får underminera arbetsvillkor och mänskliga rättigheter. Det skapar ett ramverk i en global ekonomisk situation som har förlorat kompassen.
Det både syns och hörs att hon är arg.
– Den globala ekonomiska modellen har misslyckats. Just nu är människor förskräckta över att ojämlikheten växer i så snabb takt, men för oss är det inte en chock, det är inbyggt i modellen. Här syftar hon främst på studier som visar att ungefär 94 procent av den globala försörjningskedjan är baserad på dold arbetskraft.
– Ta till exempel Latinamerika. Där sysselsätter de 25 största företagen 70 miljoner människor, men bara fyra miljoner är anställda direkt. Resten är dold arbetskraft och de är föremål för allt missbruk av grundläggande rättigheter och ingen tar ansvar för detta.
Hyllar Sverige
Sharan Burrow hyllar svensk ekonomi och arbetsmarknad.
– Kollektiva förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter är styrkan i er ekonomi. Varför skulle ni vilja förändra det som resten av världen gör allt för att försöka komma ikapp?
Som skräckexempel nämner hon USA.
– Vad vi ser där nu är städer som förhandlar om högre minimilöner eftersom det finns arbetare som inte kan leva av sina löner. Ingen i Sverige, ingen i Europa, ingen i världen vill ha en amerikansk arbetsmiljö.