Hej Johan, läste om en motion som Miljöpartiet lagt om något som kallas positiva pengar, det vill säga att staten återtar monopolet att ge ut pengar. Idag har ju som bekant bankerna nästan monopol på penningutgivning istället genom att låna ut pengar, något du skrivit mycket om. Det vore intressant att höra din åsikt om detta. Daniel
Motionen är mycket intressant, att MP-ledamöter börjar ifrågasätta den nyliberala ordningen vad gäller ekonomi är mycket viktigt. Men motionen handlar ju i första hand om Riksbankens självständighet där man hänvisar till Stiglitz:
”Den världsledande amerikanske ekonomen och nobelpristagaren Joseph Stiglitz menar att tiden nu är mogen att kritiskt utvärdera Reagans och Thatchers projekt att göra västvärldens centralbanker självständiga. Han framhåller att Indien, Brasilien med flera länder som inte självständiggjort sina centralbanker i själva verket klarat den senaste finanskrisen bättre än flertalet västländer.”
Det är en viktig förändring som sker här (även Peter Wolodarski har ju drivit frågan i Sverige). Riksbanken kan inte vara vid sidan om politiken, den är i politikens mitt, ideologins hjärta och att den skulle styras av ”expertkunnande” är helt enkelt väldigt naivt.
Men när det gäller banker och pengar i allmänhet är det en större diskussion.
Jag skulle vilja säga att det finns två ytterligheter i den som inte leder någonstans.
Den ena (ofta vänstergrön och tillväxtkritisk) säger att bankernas frihet att skapa pengar genom att skapa lån är orsaken till att de rika blir rikare, att fattiga blir fattigare och att all ekonomi styrs allt mindre förnuftigt då dessa kreditbubbelekonomier bara är luft som kommer pysa ihop.
Den andra (mycket höger och nationalekonomisk) säger att all kredit som skapas innebär att det finns ett motsvarande värde, ett lån motsvarar alltid ett värde och några bubblor är därför inte möjliga på grund av bankernas utlåning. Bubblorna beror istället på dålig information eller onödig reglering som hindrar marknaden att fungera.
Själv befinner jag mig inte vid någon av ståndpunkterna.
Jag är för ett förstatligat kreditväsende (att staten äger bankerna och finansföretagen) för att jag menar att demokratin ska styra ekonomin, inte tvärtom.
Däremot tror jag inte bankernas skapande av pengar är huvudproblemet, ser man på jorden har vi en gigantisk förändring där en miljard nya löntagare kommit till globalt de sista 30 åren och jag menar nog att det ur den förändringen vinsterna kunnat stiga och en liten elit på jorden kunnat bli så oerhört mycket rikare. Miljarder fler händer i produktionen skapar lägre löner och högre vinster. Och givetvis ökad konsumtion.
Jag tycker man förenklar när man gör banksystemet till hela problemet För mig är bankerna en del i samma makt som storföretagen, oljebolagen med flera.
Men det är – som du nog anar – ämne för en större artikel.