Delningsekonomi, eller kollaborativ ekonomi, har blivit ett modeord i svenskan de senaste åren. Men ofta svänger sig folk med begreppet utan att förstå vad det innebär, anser Mira Gartz som driver bloggen Dela Eko som bland annat listar varor och tjänster som delas mellan användare.
– Man blandar ihop helt olika saker och så kallar man det kolloborativ ekonomi, och en del säger delningsekonomi. Men man måste fråga sig lite grann, vad är det egentligen som delas?
Mira Gartz definierar delningsekonomi utifrån tre olika kriterier. Första kriteriet är att människor har tillgång till en vara, tjänst eller information istället för att de äger. Det andra är att delningen ska ske i ett decentraliserat nätverk och det tredje är att själva bytet eller transaktionen ska vara jämlik. Den ena parten ska inte ha ett övertag över den andra.
Kan vara delningsekonomi
Airbnb kan vara exempel på delningsekonomi men det beror helt på hur uthyrningen sker anser Mira Gartz.
– Jag skulle säga att vanlig andrahandsuthyrning är kollaborativ ekonomi, men frågan är: när blir jag hotellägare? Det är väl där gränsen går. Hyr man ut då och då är det peer-to-peer och kolloborativ ekonomi. Men det finns också de som hyr ut lägenheten som vilken vara som helst och inte bor där själva. Där är skillnaden, säger Mira Gartz.
Hon tycker också att det ofta blir allt för ensidig fokus på varor och tjänster i nyhetsrapporteringen.
– Något som ofta glöms bort är att det fokuseras väldigt mycket på varor och tjänster. Det handlar lika mycket om kunskap som vetenskapliga artiklar och immateriella varor. De ska inte bli bortglömda. Wikipedia är ett klassiskt exempel på kollaborativ ekonomi, det handlar om att det är väldigt svårt att stänga in kunskap.
Läs också: Populär uthyrningssajt sätts under lupp