Landets fem största elproducenter ägs av stat eller kommun. Är det inte svenskt så är det norskt eller finskt.
På svenska statens Vattenfall, den största, vill man inte ge någon uppskattning på hur mycket mer man tjänade under oktober till december 2021, jämfört med samma period 2020. Fjolårets bokslut är inte klart.
Nummer fem på listan över de tyngsta producenterna är Skellefteå kraft. Där pratar man gärna. Bolaget är störst av alla de kommunalt ägda kraftbolagen och finansdirektör Elin Bergsten säger så här:
– Det ser betydligt bättre ut än 2020, så är det. Givetvis är det så att om det är högre priser så har vi som producent högre intäkter. Vi är glada över att vi kan spara i ladorna då produktionen kräver löpande investeringar. Som marknaden ser ut är det mycket större prissvängningar än förr. Vi gjorde en jätteförlust 2020, säger Elin Bergsten.
Det året gjorde Skellefteå kraft ett minus på 237 miljoner kronor. I en intervju med SvD i oktober 2021 sa Elin Bergsten att ett enda öres skillnad på priset, ger 40 miljoner kronor. Men exakt hur många miljoner som skiljer mellan 2020 och 2021 är alltså inte klart än. En prognos ligger på 990 miljoner i vinst före skatt för hela förra året.
– Den är inte färsk. Jag vet inte hur vi står oss mot den. Jag väntar spänt på siffrorna som ska komma nästa vecka, hoppas jag.
”Efterfrågan styr”
Det är på produktionssidan som man tjänar de stora pengarna. Bolaget har vatten som sitt främsta kraftslag, men har även vind, värme och kärnkraft.
– Sedan har vi handeln där vi säljer till kund. Där kan man tro att när kunden får en dyrare räkning så tjänar vi massa pengar. Så är det inte. Vi tjänade mindre pengar på vår handel 2021 än 2020, då det var låga priser för kund. Eftersom många tecknar fast avtal där vi tar risken vid höjningar. Har kunden rörligt avtal tar kunden risken. På handelssidan gör vi därför ett sämre resultat nu.
Norska statens Statkraft är nummer fyra på listan över Sveriges största elproducenter. Där är Anders Meijer produktionschef för Sverige. Bolaget säljer till skillnad från de andra bjässarna aldrig till slutkund. De kränger bara till Nordpool, börsen där europeiska länder köper och säljer elkraft.
– Ja, det var helt klart bättre, högre, priser för oss i oktober, november och december 2021 än samma period 2020. Så vi tjänade mer. Hur mycket är inte klart än, säger Anders Meijer.
Priset sätts på börsen och det är tillgång och efterfrågan som styr, förklarar han.
– Om du tittar just nu så är det väldigt låga priser. Det kostar 19 öre i Sydsverige och 18 öre här i Norrland. Det är lätt att glömma att det går upp och ner när man får en fet elräkning. Jag fick en räkning för december 2021 som var 1 000 kronor mer än ett år tidigare. Då bor jag ändå utanför Sundsvall där det varit lägre priser.