– Näringslivstopparnas löner ökar år för år, men ännu mer ökar deras övriga inkomster, som bonusar, avgångsvederlag och kapitalinkomster, säger Jeanette Bergström, ekonom på LO.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
LO:s årliga rapport om maktelitens inkomster visar att de i år är större än någonsin. I snitt hade de 50 storföretags-vd:ar som rapporten omfattar en inkomst på drygt 18,4 miljoner kronor 2014. Det är nästan 54 gånger så mycket som en genomsnittlig industriarbetarlön, och 60 gånger så mycket som vad en undersköterska tjänar.
– Klyftorna mellan industriarbetarnas inkomster, som vi jämför med, och maktelitens är större än någonsin. Det är tydligt att de som har de högsta lönerna blir allt rikare, lönerna är så höga att de inte kan göra sig av med pengarna, deras kapital växer och med det deras inkomster, säger Jeanette Bergström.
Arbetslöshet spelar roll
En rapport från OECD från förra året bekräftar LO:s bild: inkomstklyftorna växer i Sverige, och det mer än i något annat OECD-land. Enligt Jesper Roine, nationalekonom vid Handelshögskolan i Stockholm som har forskat om just inkomstfördelning, beror de växande klyftorna dock inte främst på att lönespridningen har ökat. Istället handlar det om kapitalinkomsterna.
– De har ökat för dem som befinner sig i toppen, samtidigt som även en högre arbetslöshet har spelat roll. Skillnaderna har blivit större mellan dem som har en inkomst från ett arbete, och dem som inte har det.
Hur börsbolagens utdelningar, bonusar och avgångsvederlag bidragit till de ökade kapitalinkomsterna menar han är ganska svårt att veta.
– Det är svårt att skilja på de kapitalinkomster som är kopplade till någons jobb, och de som inte är det, som till exempel kapital som kommer från en bostadsförsäljning, säger han.
Men att en liten grupp sitter på en allt större del av de totala tillgångarna menar han samtidigt är en utveckling som inte bör förvåna någon.
– Personerna som befinner sig i den absoluta lönetoppen är ofta samma som på olika sätt har de högsta kapitalinkomsterna. Det gör att de drar ifrån ännu mer, säger Jesper Roine.
Skattereformer gynnar rika
Många menar också att det svenska skattesystemet bidrar till att de som redan har mycket lätt kan få mer. Sedan 2004 har en mängd reformer underlättat för den som sitter på kapital. Förmögenhetsskatten har försvunnit, liksom fastighetsskatten, arvsskatten och gåvoskatten. Den nuvarande regeringen har än så länge inte sagt att de vill återinföra någon av skatterna, men de har en uttalad ambition att minska klyftorna. Bland annat genom att höja taket i a-kassan och minska jobbskatteavdraget för dem som tjänar mycket. Erik Hegelund, doktorand i ekonomisk historia, är dock inte säker på att det kommer göra någon större skillnad.
– Visst kan högre skatt på de högsta inkomsterna ha viss effekt, men det verkar inte vara någon mirakelkur för minskande klyftor. En faktor som jag tror är underskattad är arbetslösheten. Huruvida folk har arbete eller inte har enorm betydelse, säger han.
Både han och Jesper Roine menar att högre skatt på kapitalinkomster skulle kunna spela roll. De senaste 30 åren har allt större del av de totala tillgångarna gått till kapitalägare, och mindre till löner. En relation som kan hänga ihop.
– Är arbetslösheten generellt låg har löntagarna mer makt. Detta skulle, åtminstone teoretiskt, kunna medföra att löntagarna får en större andel av kakan, att löneandelen ökar och att kapitalandelen minskar som andel av totalinkomsterna. Därigenom kanske låg arbetslöshet också kan bidra till mindre inkomstklyftor, säger Erik Hegelund.
Hans Vestberg
Vd Ericsson, 16,2 miljoner kr i bonus 2015. Fått ut 29 miljoner kronor i bonus under 2014 och 2015. Total ersättning 2015: 61,2 miljoner kronor.
Anders Nyrén
Avgick som vd för Industrivärden i maj 2015. Fick avgångsvederlag på 32,6 miljoner kr. Kan också få pension på totalt 146 miljoner kr.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
Hans-Holger Albrecht
Tidigare vd för Stenbeck-företaget Millicom fick 23 miljoner kronor i avgångsvederlag.
Annika Falkengren
Vd på SEB, inkomst på 27 miljoner kronor 2014, varav 9 miljoner är fast lön – övrigt är bonus och ersättning för styrelseuppdrag. Hon äger också SEB-aktier för cirka 30 miljoner kronor.
Lars-Eric Aaro
Fick 7,5 miljoner kr i avgångs-vederlag efter att ha sparkats från LKAB förra året.
Helena Stjernholm
Vd för Industribolaget sedan 2015, får 8,8 miljoner kronor i fast lön, plus rörlig lön (bonus).
Pierre Olofsson
Vd för Skanska Sverige, inkomst av tjänst på 25 miljoner kr 2014.
Jan Carlson
Vd Autoliv, inkomst av tjänst på 53,7 miljoner kr 2014.
Lars Wollung
Fick 11,3 miljoner i avgångsvederlag när han slutade som vd för Intrum Justitia i november 2015.
Fredrik Lundberg
Vd Lundbergföretagen, inkomst av tjänst på 6,3 miljoner 2014, och total inkomst 478 miljoner kronor.
Karl-Johan Persson
Vd för HM, hade en inkomst av tjänst på 12,6 miljoner 2014, och en total inkomst (där även inkomst från kapital och näringsverksamhet räknas) på 130 miljoner kr.