Det är du inte ensam om.
Enligt en rapport som tagits fram av den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) förra året har investeringsfonder som lanseras med klimatmedvetna budskap ökat kraftigt i popularitet.
Men under den gröna ytan döljer sig ofta en annan verklighet, det visar en granskning genomförd av det internationella journalistnätverket FTM.
Fyra av tio investeringsfonder som gentemot europeiska medborgare marknadsför sig som hållbara har i själva verket innehav i några av världens smutsigaste fossilbolag.
Astronomiska summor
Avslöjandet bygger på en granskning av cirka 1 300 internationella investeringsfonder som lockar investerare med hjälp av ledord som ”grönt”, ”hållbart” och ”ren energi”. Närmare 3 000 placeringar utförda via dessa fonder granskades. Deras sammanlagda värde var enorma 525 miljarder euro, uppskattningsvis 613 miljarder kronor.
Resultaten är enligt rapportförfattarna nedslående.
Mer än 40 procent av investeringsfonderna har innehav i bolag vars inkomster till betydande del kommer från fossilindustrin.
Så många som 20 av dessa fondbolag placerar mer än en tiondel av sina investeringar i fossila företag.
Och 50 av de fondbolag som granskats har tillsammans placerat mer än 50 miljoner euro, cirka 583 miljoner kronor, i det norska företaget Aker BP, som för tillfället är på jakt efter nya olje- och gasfyndigheter att exploatera i Arktis.
Äta kakan och ha den kvar
Enligt Gustav Martner, talesperson för marknadsrättsliga frågor hos Greenpeace Sweden, handlar fondbolagens agerande helt enkelt om profitmaximering.
– Eftersom de politiska besluten fortfarande gynnar fossila bolag är det lönsamt att investera i den industrin. Samtidigt inser man att det finns pengar i att marknadsföra sig som miljövänliga. Så det är väl en situation där man både vill ha kakan och äta den, säger Gustav Martner.
För den privatperson som vill spara hållbart rekommenderar Gustav Martner att be om att få titta på fondens tio största innehav.
– Om det känns oklart kring dessa innehav kanske man ska fundera på att välja en annan fond. Men jag skulle gissa att läget i alla fall ser lite bättre ut bland de svenska bankernas fonder, menar Gustav Martner.
Mycket kvar att göra
För att komma åt problemet med fondbolagens missvisande marknadsföring har ESMA tagit fram nya riktlinjer som ska börja gälla detta år.
Gustav Martner välkomnar de hårdare reglerna men menar att det inte kommer åt pudelns kärna.
– Det absolut viktigaste är att politiken utformas så att det blir en dålig affär att investera i oljebolag. Man måste försämra lönsamheten för den här typen av företag, något som enklast görs genom att låta dem betala för de klimatskador som de själva åstadkommer. Då kommer inte avkastningen vara lika hög och det kommer inte längre vara lika lockande att investera i fossila bolag, säger Gustav Martner.