Lignin, det ”klister”som håller ihop ett träds fibrer, har en förmåga att ladda upp och ladda ur ström. Det har lett till att lignin är huvudingrediensen i det energilager, som Ligna Energy lanserade i september. När pappersindustrin utvinner cellulosa ur trä blir ligninet kvar. Oftast eldas det upp som biobränsle.
– Att vi använder lignin som huvudmassa, i stället för till exempel litium eller bly gör våra batterier säkra och hållbara. De är inte flambara och inte giftiga. Batterierna är små, men till skillnad från vanliga batterier är det ingen fara för förgiftning om till exempel ett litet barn skulle stoppa det i munnen. När batterierna är uttjänta går de att energiåtervinna genom återbruk som en förpackning, eller genom att elda upp dem, säger Peter Ringstad, vd för Ligna Energy.
Lignas energilagringslösning är framtagna genom tio års forskning vid Linköpings universitet och förutom lignin används cellulosa, kol och en vanlig ledande polymer som beståndsdelar i batterierna. Ligningpulvret stryks på i en ytbeläggning på tunna metall och plastfolier, batteriet printas fram på en film. Produkten S-Power blir därmed ett tunt, flexibelt energilager som är anpassat för att utnyttjas i elektronik, som sensornoder i uppkopplade enheter eller i displayer tillsammans med en skördare i form av en solcell för inomhusbruk.
– Batteriet, som egentligen är en superkondensator, passar bäst för underhållsfri drivning av elektronik som är stationär. I smarta hus till exempel, för att kunna styra energi och klimat. Det kan dock inte användas som bilbatteri eftersom det inte har tillräckligt hög energitäthet, men skulle funka som mellanlager i laddstationer, säger Peter Ringstad.
S- Power har prisats både utomlands och i Sverige, där det i november fick E-priset i kategorin energioptimering. Det har skapat ett väldigt stort intresse hos kunder både i Sverige och utomlands, berättar Peter Ringstad.
– Vi ser stora möjligheter att gå vidare med storskalig lansering. Genom att vi ”klistermärkesproducerar” har vi förankrat teknologin och kan massproducera och sälja S-power.
Ligna Energy arbetar nu även med att ta fram större batterier med samma beståndsdelar. Miljöfördelar med tekniken är att en restprodukt kan användas och att det bildas väldigt lite avfall i produktionen.
Även batteritillverkaren Northvolt arbetar nu med att utveckla träbatterier tillsammans med skogsindustrikoncernen Stora Enso, av ligninbaserat hårt kol.