Lägre upplevd stress, ökat engagemang i arbetet, mer stimulans och en känsla av makt över sin situation. Och framför allt – en större tillfredsställelse med livet. Det är resultatet av ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen heltidslön på Nya Zeeländska investmentbolaget Perpetual Guardian.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ökad produktivitet på köpet
Men det är bara de positiva effekterna hos de anställda. För bolaget har försöket inneburit en 20-procentig ökning i produktivitet och en 30-procentig förbättring av bolagets kundrelationer.
– De anställda utformade själva en rad innovationer och initiativ för att kunna arbeta mera produktivt och effektivt, i allt från att automatisera vissa processer till att minska på icke-arbetsrelaterad användning av internet, säger Helen Delaney, lektor vid Handelsskolan vid Aucklands universitet, där försöket utvärderats, till The Guardian.
Minskat lönegap
Det var bolagets grundare Andrew Barnes som tog initiativet till försöket som ett sätt att ge sina anställda en bättre balans mellan arbetsliv och fritid.
– Är det sannolikt att du får mindre problem med psykisk ohälsa om du har mer tid över för att ta hand om dig själv och ditt privatliv? Förmodligen, kommenterar Andrew Barnes själv.
Försöket har även varit ett sätt att minska lönegapet mellan män och kvinnor. Främst genom att ge mammor chansen att använda produktivitet som löneargument i stället för arbetstid.
– Kvinnor har generellt lägre lön eftersom de arbetar färre timmar när de kommer tillbaka från mammaledigheten, trots att de i praktiken levererar lika mycket som någon som arbetar fem dagar i veckan, säger Andrew Barnes.
Ministern intresserad
Iain Lees-Galloway, ansvarig minister för integration och arbetsmiljö, säger att resultaten är väldigt intressanta och att han uppmuntrar företag att testa nya modeller för hur arbetslivet ska utformas.
Att försöket beskrivs som en succé betyder inte att alla anställda var lika nöjda. Vissa uppger att de kände en högre press att prestera inom den kortade arbetstiden och andra sa sig inte veta vad de skulle göra med sin extra dag ledigt.
Enligt Andrew Barnes är detta dock randanmärkningar i ett i övrigt lyckat experiment, som mest handlade om svårigheter i att gå över från en arbetsmodell till en annan.
Perpetual Guardians styrelse kommer nu att ta ställning till om försöket ska permanentas. Om det sker kommer alla anställda att få välja själva hur de vill göra, så länge de uppnår sina produktivitetsmål.