BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men i och med de senaste årens omfattande läckage, via de så kallade Swissleaks och Panama Papers, finns i dag mer information. Och tillsammans med Niels Johannesson vid Köpenhamns universitet och Gabriel Zucman vid University of California i Berkeley har Annette Alstadsaeter låtit analysera uppgifterna efter att de anonymiserats.
– Tillgången till helt ny data gör att det egentligen är första gången som vi på riktigt kan uppskatta omfattningen och fördelningen av skatteflykt i rikare länder. Tidigare så har man ju inte kunnat analysera den förmögenhet som är placerad utomlands, säger Annette Alstadsaeter.
De rikaste undanhåller mest
Resultatet, som publicerades i en rapport i söndags kväll, visar att skatteflykten är som mest koncentrerad bland de allra rikaste och att tusen hushåll i Skandinavien står för hela hälften av de gömda skatterna utomlands.
Tidigare beräkningar, vilka baserats på slumpmässiga skattekontroller, har visat att Skandinaviens befolkningen undanhåller i snitt 3 procent av sin skatt. Men i rapporten framkommer det att den allra rikaste 0,1 procenten, det vill säga hushåll med över 260 miljoner i nettoförmögenhet, undanhåller över 30 procent.
– Att andelen var så pass hög bland de allra rikaste var förvånande, säger Annette Alstadsaeter, som förklarar att resultatet går stick i stäv med den traditionella bilden av en skattesmitare.
– Tidigare har man trott att skatteflykt för det mesta handlar om småföretagare som inte rapporterar sin inkomst eller använder sig av svart arbete, men det här visar att det inte riktigt stämmer. I själva verket är det de allra rikaste som flyr skatt i störst utsträckning, säger hon.
Resultatet spränger även hål på myten om att en stor del av den förmögenhet som placeras utomlands förflyttas på laglig väg. När forskarna jämfört bankkontouppgifter i Swissleaks med personernas deklarationer visade det sig att 95 procent av kontona inte finns med, och att näst intill alla därmed använts för skatteflykt.
Större klyfta än befarat
Den skeva fördelningen i skatteflykt gör att också forskningen om skillnaderna i förmögenhet måste revideras, menar författarna. I och med att andelen undanhållen skatt ökar i takt med en stigande förmögenhet är klyftorna i förmögenhet förmodligen större än vad man tidigare trott. Tidigare beräkningar, även de baserade på registrerad skattedata, visar att skillnaderna i förmögenhet ökat markant sedan 1970-talen och att den rikaste 0,1 procenten äger 8 procent av de skandinaviska ländernas totala mängd. Men trenden har förmodligen underskattats.
– Om man inkluderar de delar av ländernas förmögenhet som är placerad i utlandet så ökar andelen med upp till åtminstone 2 procentenheter, säger Annette Alstadsaeter.
Rapporten understryker att det under 1970-talet var svårare att placera tillgångar utomlands, men att möjligheterna till skattesmitning ökat då världen blivit allt mer globaliserad, även i länder där skatteefterlevnaden är hög. Att i forskningen vad gäller skillnader i förmögenhet då enbart fokusera på skattedata är problematiskt, menar författarna.