– I efterhand så var ju uppenbarligen naivt, säger Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Löftet var mer som en intentionsförklaring. Så länge man har ”bör”-formuleringar så ska man ju vara medveten om att folk kommer bryta emot dem.
Vinst på 860 miljoner
Mikael Ahlströms bolag Mitt Alby köpte de 1 274 lägenheterna på Albyberget i november 2013 för 730 miljoner kronor.
Knappt fyra och ett halvt år senare säljer nu Ahlström samma bostadsbestånd för 1 593 miljoner kronor. En värdeökning med 863 miljoner kronor.
Mikael Ahlström menar dock att de lagt över 100 miljoner på renoveringar. Men när Dagens ETC går igenom Mitt Albys årsredovisningar är siffrorna avsevärt lägre.
2014 betalade Mitt Alby 10,5 miljoner kronor för underhåll av sina bostäder. 2015 var kostnaden för underhåll 8,2 miljoner och 2016 låg den på 13,9 miljoner. Några siffror för 2017 finns ännu inte tillgängliga, men ett genomsnitt av de tre föregående åren ger 10,87 miljoner kronor, vilket då skulle innebära en total kostnad för underhåll på runt 43,5 miljoner kronor. Det är mindre än hälften av vad Mikael Ahlström säger, och långt under genomsnittskostnaden för underhåll av motsvarande fastigheter.
– Det är i runda slängar 100 000 kvadratmeter, så det blir runt en hundring per år och kvadrat. De borde ligga nånstans kring strax under 200 kronor per kvadratmeter och år, det är normala underhållskostnader för den här typen av verksamhet, säger Stefan Björk.
Samtidigt som det regelbundna underhållet har varit eftersatt har de lägenheter som blivit tomma ytrenoverats för att hyrorna ska kunna höjas.
– I höstas började vi som bodde i området märka att det kom ut lägenheter som var mycket dyrare. Fastighetsbolaget gick in och ytrenoverade de lägenheter som blev tomma för att kunna höja hyrorna med 45–50 procent, säger Jannika Ojeda Mefath, boende på Albyberget.
– Jag hörde att de höjt hyran för en trea från 5 500 kronor i månaden till 9 000 efter att de målat om och gjort andra ytskiktsrenoveringar. Det är många som har varit oroliga och protesterat. Det blir bara sämre och sämre allting, så jag förstår det. Själv valde jag att köpa en bostadsrätt här efter att Mitt Alby tog över hyresrätterna. Men jag tycker synd om dem som inte har råd med det. Många som bor här är arbetslösa och fattiga, säger Muhammed Dmeiss.
Snabb värdeökning
Värdeökningen av bostäderna på Albyberget har gått snabbt. Men Botkyrkabyggen menar att de inte sålde för ett underpris.
– Vad vi ser var inte fastigheterna underprissatta, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen till Dagens Arena.
Den nya köparen D.Carnegie & Co är omstridda som fastighetsägare. De har tidigare vid flera tillfällen köpt upp hus i miljonprogramsområden, haft bristfälligt underhåll och sedan renoverat dem, en i taget, för att höja hyrorna med över 50 procent.
– Vi ser dem som en mycket problematisk fastighetsägare. Vi upplever att de går ut med felaktig information till hyresgäster om sina rättigheter. Att man inte uppfyller saker man har lovat i tidigare avtal, att man har väldigt dålig service till sina hyresgäster. Vi får mycket mer klagomål. Och när vi gör våra boendeenkäter så hamnar Carnegie bland de absolut sämsta, säger Stefan Björk.
”Ingen stabil hyresvärd”
D. Carnegie ägs till 34 procent – och med 54 procents röstmajoritet – av amerikanska riskkapitalistjätten Blackstone, vars uttalade affärsidé är ”Buy it, fix it, sell it!”.
Men Carnegie menar att deras ägande i Alby ska vara långsiktigt.
– Vi har evighetsglasögon på oss, det är vår affärsidé. Vi ska inte köpa och sälja, vi investerar varenda krona av värdeökningen i ytterligare upprustningar, till gagn både för hyresgästerna och aktieägarna, säger Svein Erik Lilleland, koncernchef för D.Carnegie & Co, till Stockholm Direkt.
Stefan Björk på Hyresgästföreningen delar inte den bilden.
– Vår syn är ju inte att Carnegie är en långsiktig och stabil hyresvärd som tänker förvaltande, utan man försöker på kort sikt vinstmaximera fastigheten på hyresgästernas bekostnad.
Enkät
Vad känner du inför att Mikael Ahlström nu säljer vidare fastigheterna till D. Carnegie & Co, trots sitt löfte om ett långsiktigt och hållbart ägande?
Mathias Kejeh, 42 år, farmaceut
– Det känns inte alls bra för oss hyresgäster. Det kommer bli ett nytt bolag och de kommer troligen att höja hyrorna för att få tillbaka sina pengar som de lagt på köpet. Precis som att Mitt Alby systematiskt höjde hyrorna efter att de köpte upp området för fem år sedan.
Ann-Lois von Platen, 41 år, dagmamma
– Jag är inte ett dugg förvånad, men tycker inte att kommunen skulle inte ha sålt ut från första början. Man borde ha lyssnat på oss boende när vi protesterade. Mitt Alby har ändå skött området ganska bra. De har tagit reda på sopor och fräschat upp trappuppgångar samt varit tillmötesgående. Men nu när D. Carnegie & Co ska ta över. Det känns inte alls bra.
Groleiu Bravo, 30 år, kafébiträde
– Jag tycker det är jättedåligt, för nu kommer hyran att gå upp igen. Området är inte alls bra. Det är slitet och nedgånget och polisen är ofta här och cirkulerar. Så det borde vara billigare att bo här.
Anna-Karin Eklöf, 37 år, sjukskriven
– Jag vet inte. Det har blivit lite bättre under Mitt Albys ägande. De har börjat renovera trappuppgångarna som var väldigt slitna när vi flyttade in bland annat. Men det är klart man blir lite orolig över om hyran kommer att gå upp nu.
Anita Erneborg, 76 år, pensionär
– Jag är faktiskt inte ett dugg förvånad. Mitt Alby har inte renoverat alls under de här åren, så jag förstår att det rullar in vinst. Men det är klart att det finns en oro. Jag är ju pensionär och klarar inte av en mycket högre hyra.
Achraf Ouchanch, 22 år, student
– Det kommer bli kaos. Det är ganska dyrt att bo här redan idag, om man tänker på vad man får. Om de nu säljer vidare kommer det bli ännu dyrare.