Men den nuvarande regeringen verkar se annorlunda på den saken. Regeringens höstbudget, som presenteras på onsdag, kommer att innehålla stora neddragningar för studieförbunden. Nästa år försvinner 250 miljoner. Året efter det 350 miljoner och året efter det ytterligare 500 miljoner kronor.
– Folkbildningen är viktig för Sverige, men händelserna med fusk och felaktigheter har visat att det finns brister inom dagens modell för statsbidrag till folkbildningen. Det får inte accepteras att skattemedel används till annat än det de är avsedda för. Nu vidtar regeringen och Sverigedemokraterna ytterligare åtgärder för att återupprätta förtroendet för folkbildningen och säkra en korrekt hantering av statsbidragen, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.
Ensamma äldre största förlorarna
Johan Fyrberg är ordförande för branschorganisationen Studieförbunden. Han tror att regeringens nedskärningar kommer få stora konsekvenser för samhället.
– Det är ett dråpslag för folkbildningen som kommer att märkas varje dag i hela landet, säger han till Dagens ETC.
Sänkningen av anslagen kommer slå allra hårdast mot det som kostar mest men som samtidigt behövs mest, menar Johan Fyrberg.
– De som kommer drabbas allra mest är människor med funktionsnedsättning, ensamma äldre, de som bor på landsbygden och inte minst hela vårt arbete för att stärka integrationen. Det kommer bli väldigt svårt för studieförbunden att upprätthålla en infrastruktur både lokalt och i hela landet nu, och det kommer bli många nedläggningar.
500 miljoner motsvarar neddragningar på cirka 30 procent, men är i realiteten ännu högre.
– Ja, därtill ska man lägga att det inte har räknats upp något sedan 2016, samt en inflation på 8 procent. Så det är snarare motsvarande 35-40 procents neddragningar på några år nu.
Nedskärningarna kommer dessutom vid en extra dålig tidpunkt, sett till världsläget.
– Vi står inför en demokratisk nedmontering i hela vår omvärld, inte minst med krig i vårt närområde. Då behöver vi ju alla stärka civilsamhället, alla människor behöver känna en starkare delaktighet i samhället och där har föreningslivet och folkbildningen en enorm betydelse.
Ingen är fredad
Medborgarskolans ordförande Cecilia Brinck fick höra om beskedet om nedskärningarna på måndagsmorgonen på radion. De är nu igång med att informera resten av organisationen.
– Hur vi kommer att agera framåt är inte klart. Vi var ju beredda på att något av detta skulle komma så vi är inte helt tagna på sängen. Vi kommer att prioritera våra kärnverksamheter och informera om vad vi faktiskt gör, för det är många som inte vet det. Vi kommer att klara detta, men det kommer att ställa stora krav på organisationen.
Det är ännu för tidigt att säga vad för slags åtgärder som ska tas säger Cecilia Brinck. I den här frågan sitter hon också på två stolar. Hon är moderat kommunpolitiker i Stockholm och känner sig tudelad kring vad hon anser om partikollegornas beslut på riksdagsplanet.
– Politikerna fattar de beslut de fattar efter de prioriteringar de gör. Jag beklagar naturligtvis att detta drabbar folkbildningen, samtidigt så kan inte vi heller blunda för att det är tuffa tider ekonomiskt. Ingen är fredad och kan inte heller vara det i det sammanhanget.
Riksrevisionen har riktat stark kritik mot omfattande fusk i finansieringen av studieförbunden, vilket regeringen och SD nu hänvisar till som ett argument till nedskärningarna. Men både Cecilia Brinck och Johan Fyrberg anser att det redan har vidtagits åtgärder mot felaktigheter i studieförbundens redovisningar.
– Det har varit rimligt att gå igenom de granskningar som har gjorts, men vi håller absolut inte med om att det varit ett utbrett fusk. Vi har infört ett kraftigt åtgärdspaket, med närvarorapportering genom digitalt bank-id bland annat. Det kanske vi skulle ha gjort lite tidigare. Det har varit avvikelser på ett par procent, men vi har åtgärdat dem. Kritiken som påstår att det varit ett utbrett fusk är direkt felaktig, säger Johan Fyrberg.
– Vi har hanterat de problem vi har hittat i vår organisation genom åren och är väldigt noga med redovisningen. Det här är skattepengar. Självklart ska de gå till det de är avsedda att gå till och inte till någonting annat, säger Cecilia Brinck.
”Avveckla av ideologiska skäl”
Regeringen tillsatte redan förra året en statlig utredning av folkbildningens villkor efter uppgifter om fusk samt riksrevisionens kritik kring studieförbundens transparens. Utredningen har nu blivit förlängd till 14 juni nästa år och man utökar också direktiven för att se över om återbetalningar kan bli aktuella för outtnyttjade bidrag.
Calle Nathanson, koncernchef och studieombudsman på ABF Stockholm medger att det förekommit fusk med redovisningen hos studieförbunden, men även han hävdar bestämt att de siffror som förekommit är grovt felaktiga.
– Det som exempelvis Magnus Ranstorp påstått, att det skulle vara fusk med 60-70 procent, stämmer ju inte. Det har förekommit fusk, men det handlar om avsevärt lägre andel. Och vi har jobbat hårt för att ställa högre krav på redovisningen.
Han tror dock att argumentet om omfattade fusk mest är en förevändning från regeringen och Sverigedemokraterna för att de vill avveckla studieförbunden av ideologiska skäl.
– Aversionen mot studieförbunden bottnar snarare i att Tidöpartierna vill motverka delar av verksamheten, där framförallt SD är avundssjuka på ABF:s verksamhet som byggts upp med en bred folkbildning och spelat en central roll i att arbetarrörelsen vuxit sig stark.
Han kallar nedskärningarna för tragiska och anser att regeringen saknar kunskap. I Stockholm går över 10 000 elever i komvux varje år och många studieförbund har kursen svenska för invandrare.
– Det spelar en jättestor roll, inte minst för nyanlända för att bli bättre integrerade i samhället, men också för alla andra medborgare att få en andra chans i livet, säger han.