Britterna mår allt sämre, känner sig allt mer ensamma och misstron mot myndigheter ökar. Början på den negativa utvecklingen syntes i statistiken redan innan landet stängdes ner i mars 2020. Under pandemin har situationen förvärrats, visar en studie från stiftelsen Carnegie UK. Det rapporterar Guardian. Sedan 2017 har andelen britter som upplever sig ensamma ökat med 44 procent, från 2,6 miljoner till 3,7 miljoner. Samtidigt kommer positiva bnp-siffror som visar ökad tillväxt i landet under det sista kvartalet i år. Nu varnar stiftelsen för att ett ensidigt fokus på ekonomisk tillväxt riskerar att missa hur återhämtningen bland befolkningen halkar efter.
Istället för bnp föreslås ett annat ett nytt mått för landets utveckling, Gross domestic wellbeing, GDWe.
– Vi säger inte att ekonomiska faktorer saknar betydelse. Men modellen för välstånd som vi förslår understryker vikten av
en balans mellan sociala, ekonomiska, ekologiska och demokratiska faktorer. För att fånga vad som är viktigt i människors liv måste man mäta alla dessa saker, säger Sarah Davidson, vd för Carnegie UK, till The Guardian.
Nya Zeeland förebild
2019 blev Nya Zeeland ett av de första länderna i världen att ersätta bnp med ett ”välmående-mått”. Premiärminister Jacinda Ardern lanserande en välståndsbudget som förutom ekonomiska tillväxt även inkluderade sociala-, ekologiska- och säkerhetsaspekter.
– I Nya Zeeland har vi ungefär 3 procents tillväxt och 3,9 procents arbetslöshet. Med traditionella mått mätt hade folk tittat på oss och sagt ”det går bra för er”. Men vi har en svindlande hög andel hemlösa och bland den högsta självmordsstatistiken bland unga i OECD-länderna. Vår psykiska hälsa och vårt välbefinnande är inte vad det borde vara, säger Jacinda Ardern till Nya Zeeland Herald.
Två år senare kritiseras landets regering för att inte ha nått upp till de högt ställda målen. Självmordstalen är fortfarande höga och klimatomställningen halkar efter. Välståndsbudgeten visade sig vara ”marknadsföring utan substans”, hävdar Arthur Grimes, professor vid Victoria University School of Government i The Guardian. Men han är inte motståndare till konceptet och tycker att fler regeringar borde mäta och prioritera sina befolkningars välbefinnande.
”Prioritera vanligt folk”
Trots kritiken mot Nya Zeeland har konceptet fått stöd från
20 ledamöter i det brittiska parlamentet som skrivit under en gemensam motion för införandet av ett välstånds-
mått. En av undertecknarena är Caroline Lucas, ledamot för de gröna.
– Den oroväckande nedgången i det kollektiva välbefinnandet är ett tecken på att den nuvarande regeringen inte prioriterar vanligt folk. Officiell statistik som visar stigande bnp innebär inte automatiskt att människor upplever att deras livskvalitet ökar, säger Caroline Lucas.