Brittisk bank ger sig in i social housing: ”En pro-bono-verksamhet”
Den brittiska bolånebanken Lloyds banking group bygger om ett av sina kontor till bostäder.
Bild: Lubo ivanko/Shutterstock
Dagens ETC
Lloyds banking group är den största bolånebanken i Storbritannien. Nu ger de sig in i den sociala bostadssektorn och bygger om sina gamla kontorslokaler till social housing.
– Jag skulle se det som en pro bono-verksamhet. Alltså verksamhet som de gör för att man kan skriva in det i hållbarhetsrapporter och använda det i marknadsföringen av banken som en etisk aktör, säger Ragnar Bengtsson, utredare på Hyresgästföreningen.
Under pandemin började brittiska banken Lloyds banking group se över sina kontorslokaler. Nu meddelar de att de kommer att bygga om ett kontor i Pudsey, västra Yorkshire, till bostäder, skriver The Guardian.
I de gamla lokalerna ska 80 nya hyresrätter byggas och det blir fråga om så kallad social housing, det vill säga bostäder för utsatta grupper till subventionerad hyra. Lloyds är den första brittiska banken att ge sig in i den här sektorn.
Och det behövs verkligen fler bostäder till rimliga priser i Storbritannien, menar Ragnar Bengtsson, utredare på Hyresgästföreningen.
– Lagstiftningen och hela situationen med finansiering uppmuntrar privata aktörer att köpa och hyra ut bostäder till väldigt höga hyror. Och vad man ändå kan beskriva som förfärliga villkor, med vattensystem som inte fungerar och mycket fukt i lägenheterna.
När man införde systemet tänkte man sig att konkurrensen skulle lösa de här problemen. Men i och med att man inte bygger tillräckligt mycket har det snarare blivit hyresgästerna som konkurrerar om bostäderna och inte tvärtom, enligt Ragnar Bengtsson.
– Och då leder det till att man får extrema hyressituationer med en växande andel som hyr sina bostäder till väldigt dåliga villkor.
Stärker varumärket
I den här situationen finns så kallad social housing. Det är subventionerade hyresbostäder för grupper med låg inkomst, som hyrs ut till ungefär hälften av marknadspriset. Och det är alltså sådana bostäder som Lloyds ska bygga.
På sin hemsida skriver banken att de vill bidra till samhället, göra skillnad. Men en annan anledning till att de väljer att satsa på social housing skulle kunna vara för att stärka sitt varumärke:
– Lite som att man jobbar med att få ner sitt koldioxidavtryck eller andra saker. Det finns kanske inte alltid någon klockren affärsmässighet i det, men det är ett sätt att medarbetarna ska känna värde och att kunder och andra ska se det som ett positivt företag.
Det lägger också grunden för potentiella framtida lånekunder i hyresgästerna.
– Det är ju en del av det här varumärkesbyggandet. Man vet att jag bor i den här bostaden för att det är Lloyds fastigheter som har ordnat det. Då är det klart att man ser positivt på den banken och då är det väl inte omöjligt att man väljer att gå till den i första hand när man väl ska ta ut ett lån.
”Konstgjord andning”
Men Ragnar Bengtsson tror inte att detta är en långsiktig lösning på de stora problemen med den brittiska bostadsmarknaden. Han jämför med klimatkrisen igen.
– Om man tänker att klimatkrisen ska hanteras via företags varumärkesprofilerande, då är man ju ute på hal is. Det måste väl ändå varje person inse att det inte kommer att vara tillräckligt.
Social housing ser han på som en sorts ”konstgjord andning”, men det Storbritannien skulle behöva är större reformer som ställer krav på hur fastighetsägare ska sköta sina fastigheter. Men också, helt enkelt: väldigt många fler bostäder.
På det stora hela är det ju inte någon jordbävning direkt.
Labour talar om att man ska bygga en och en halv miljon bostäder under en femårsperiod, men Ragnar Bengtsson menar att man skulle behöva det dubbla – minst.
– Så jag skulle säga att det Lloyds gör är jättefint och bra. Men på det stora hela så är det ju inte någon jordbävning direkt.
Han är dock hoppfull, för han tycker sig höra att tongångarna skiftat mot en mer aktiv bostadspolitik runt om i Europa.
– Det är inte bara vänsterpartier som driver det här heller, utan det är flera olika politiska grupper. Att staten faktiskt ska skaffa sig en idé om hur mycket som ska byggas och sedan använda sig av muskler och skaffa sig verktyg för att få till det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.