– Det är hjärtskärande. Kvinnor som tar använda tamponger och tvättar ur dem, troligen med tvål eller något antibakteriellt som absolut inte ska vara i vaginan. Eller så doppar de dem i blekmedel för att få dem vita igen och lägger tillbaka i paketet, berättar Elise Joy grundare till organisationen Girls Helping Girls Period som delar ut mensskydd till de som inte har råd.
Hon har hört om personer som använder löv och studenter som lägger sockor i underkläderna för att de inte fått tag på mensskydd.
Minskade donationer
Hyllorna för mensskydd gapar tomma på många apotek och butiker i USA. Det är brist hos leverantörerna som bland annat beror på personalbrist på fabrikerna, transportproblem och högre kostnader för råvarorna enligt National Public Radio.
Bristen drabbar även de hjälporganisationer som erbjuder gratis mensskydd till de som inte har råd.
– Våra donationer av produkter har troligen minskat med 30 procent. Och vi vet att flera liknande organisationer har samma problem, säger Elise Joy.
Det går heller inte att köpa större kvantiteter, fem paket är maxgränsen i många nätbutiker, berättar hon. Något som också slår mot de familjer som har flera menstruerande personer. Men det är inte bara att det är brist på mensskydd som är problemet. De har också gått upp i pris.
– Bristen är kritisk för många människor, även för de där priserna inte är ett problem. Men för de som inte kan åka till butik efter butik eller betala de högre priserna på nätet så är det ett ännu större problem. Våra klienter kämpar redan för att få det att gå ihop. Om du har två eller tre personer i hushållet som behöver mensskydd så blir det hundratals dollar ovanpå skolkostnader och mat, säger Elise Joy på Girls Helping Girls Period.
Pandemi, torka och krig
Samma råvaror som används för att göra mensskydd används även för att göra munskydd och andra medicinska produkter som det var stor efterfrågan på under pandemin. Det är framförallt råvarubristen som fått priserna att gå upp. Men extrem torka i Texas, stigande dieselpriser och Rysslandsinvasion av Ukraina är också anledningar till de högre priserna, enligt NPR.
– I augusti förra året var kostnaden för vårt ”menspaket” 5,86 dollar. Ett paket som innehåller allt du behöver under en menscykel. Idag kostar samma paket 10 dollar och priserna stiger fort, skriver Laurie Rovin, vd för The Period Project som delar ut gratis mensskydd till hemlösa, i ett mail.
Vissa försäljare på Amazon tog hutlösa priser tidigare i år rapporterar tidskriften Time. Ett paket med 18 tamponger ska ha kostat 114 dollar, alltså sex dollar mer per tampong.
Att inte kunna få tag på mensskydd gör det svårt att leva sitt liv som vanligt. Vissa barn går helt enkelt inte till skolan och vuxna har känt sig tvungna att stanna hemma från jobbet berättar Elise Joy på Girls Helping Girls Period.
– Det är oförståeligt att en ung student som får sin mens oväntat inte bara kan gå på toa, ta en binda och sen gå tillbaka till klassrummet, säger Elise Joy som kämpar för att skolor ska erbjuda gratis mensskydd till eleverna.
Hör ihop med utbildning
Det finns givetvis ett stigma kring att prata om mens säger hon men den nuvarande bristen har skapat uppmärksamhet kring en större fråga om tillgång på mensskydd.
– Om du ska satsa på utbildning måste du investera i allas utbildning. Det som är ögonöppnande är att det är inte så dyrt att erbjuda gratis mensskydd i skolan, det skulle kosta fem dollar om året per elev.
Idag finns det mensskydd hos skolsköterskan men det är inte en lösning enligt Elise Joy som berättar att hon hört om flickor som blir utskällda för att de kommer tillbaka dit varje månad.
– Du skäller ut barn för att de har mens och sen för att de är fattiga. En pojke skulle inte behöva gå till till sitt skåp och leta, sen fråga en vän och sen tillslut gå till skolsköterskan för att be om toapapper. Det är absurt, men det är exakt det som händer flickor.