Intresset är stort bland hedgefonder och institutionella investerare som vill balansera sina risker.
KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
I artikel efter artikel uppmärksammas hur vanliga småsparare tjänat storkovan.
”Söker alternativa tillgångar”
Valutakursen har fyrfaldigats sedan årsskiftet och på åtta år har alltså kryptovalutan gått upp med omkring 2 000 procent. Marknadsvärdet ligger på runt 62 miljarder dollar.
– Mycket av detta är spekulation om dess framtida värde, precis som vilken ny teknik som helst, men det pratas också om att det är en konsekvens av dagens lågräntemiljö vilket gör att folk söker efter alternativa tillgångar, säger Ludvig Öberg, styrelseledamot i Svenska bitcoinföreningen.
Till skillnad från traditionella valutor regleras mängden bitcoin inte av någon centralbank. Det finns inget löfte om att kunna lösa ut dem mot någonting och ingen institution som kan försvara växelkursen.
Men bitcoin är så att säga ändligt. Ludvig Öberg förklarar:
– Det finns en utgivningshastighet som är förutbestämd och för många är det ganska attraktivt. Bitcoin är en neutral valuta som inte är kopplat till någon stat utan fungerar globalt över hela världen.
Kritiseras av stater och banker
Det virtuella betalsystemet skapades 2009 av idealistiska internetaktivister, inspirerade av klassisk monetarism som menar att penningsystemet bör vara fritt från statlig inblandning.
Kryptovalutan har kritiserats av stater och bankväsende. Kina har nyligen förbjudit all handel med bitcoin och under en konferens i förra veckan förklarade Europeiska centralbankens vice ordförande att valutan är ett bedrägeri som bara är användbart för droghandlare, mördare och invånare i Nordkorea.
Men enligt förespråkare är kritiken enbart ett tecken på rädsla där världens centralbanker ser bitcoin som en farlig konkurrent.
– Det är lite missvisande skulle jag säga. Såklart finns en baksida av att betalningarna görs anonymt vilket kan vara av fördel för kriminella. Men det är en försvinnande liten del som används i kriminellt syfte och det är ju mycket vanligare att använda sig av amerikanska dollar, säger Ludvig Öberg.
Revolutionerande teknik
Samtidigt finns en del av finansmarknaden som ser på tekniken bakom bitcoin med förtjusning. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig bitcoin på kryptografi och så kallad blockkedjeteknik. Var tionde minut verifieras alla transaktioner och stoppas i block som sedan kedjas ihop.
Det är så kallade miners som med hjälp av specialdatorer skapar blocken genom att lösa matematiska problem (i utbyte får de nyskapade bitcoins och det är på så vis som mängden valuta ökar).
Allting är helt transparent i ett öppet decentraliserat nätverk – men att gå tillbaka och ändra i någon transaktion är i princip omöjligt.
Blockkedjetekniken anses revolutionerande. Världens storbanker, däribland Nordea och SEB, har startat ett samarbete för att undersöka dess potential.
– Det finns inga banker än som själva erbjuder tjänster för att köpa och sälja bitcoin, däremot finns många som experimenterar med tekniken och som försöker bygga liknande system för andra ändamål. Inställningen från bankernas håll har förändrats under de senaste åren, konstaterar Ludvig Öberg.
”Kommer att stabiliseras”
Många hävdar att det kan vara tekniken bakom bitcoin som gjort att värdet på valutan skjutit i höjden.
De virtuella plånböckerna som hjälper användare att skicka och ta emot bitcoin ökar snabbt i användarantal. Analytiker oroas över en bubbla som kan spricka när som helst.
– Visst är bitcoin mer volatil än kronan, men allteftersom marknadspriset går upp och betalmedlet blir mer erkänt så kommer det att stabiliseras, säger Ludvig Öberg.
I dagsläget är det enbart ett fåtal företag som accepterar bitcoin vid köp av varor och tjänster, i huvudsak används valutan för transaktioner utomlands och mellan personer.
– Bitcoin kan komma att bli väldigt användbart i länder där det officiella betalsystemet inte fungerar och där man inte har tillgång till kreditmarknaden. Det är bara att ladda ner en app och börja, det ser jag som väldigt kraftfullt, säger Ludvig Öberg.
Så köper du bitcoin
För att kunna köpa och sälja med bitcoin behövs en slags virtuell plånbok. Den virtuella plånboken kan registreras via en mängd olika appar och hemsidor och är den mjukvara som hjälper till att ta emot och skicka kryptovalutan.
Men för att kunna köpa bitcoin behöver användaren också registrera sig på en specifik börs för handel med bitcoin, eller vända sig till en återförsäljare som gör det jobbet.
Vissa väljer att indirekt investera i valutan genom att köpa aktier i några av de bolag som utvecklar digitala valutor eller bitcoininspirerad blockkedjeteknik. Dessa företag erbjuder i vissa fall specifika certifikat som personer kan köpa med bitcoin.
För att växla tillbaka till någon av de officiella valutorna finns växlingsföretag som specialiserat sig på att växla in bitcoin.