– De tog en avsiktlig risk och när det inte betalade sig förlorade investerarna pengar. Det är så kapitalismen fungerar, kommenterade president Joe Biden i ett tal sin finansministers besked.
Därmed påminde presidenten i samma andetag om att hans administration inte tänker upprepa besluten från 2008 då astronomiska summor av skattebetalarnas pengar gick till att rädda höga bankchefer och aktieägare medan amerikanen på gatan tog smällen.
Nu fick bankernas kunder löftet att de inte kommer att drabbas och att alla, även de med insatta medel som överstiger statliga bankgarantin på upp till 250 000 dollar, motsvarande 2,6 miljoner kronor, totalt över 37 000 kunder, kommer att få tillbaka sina pengar.
”Inte bara statistik”
Klart står att Joe Bidens finansminister faktiskt verkar ha den vanlige amerikanen i åtanke när hon utformar sin politik.
Eller som före detta president Barack Obama uttryckte det i samband med att Janet Yellen nominerades till ordförandeposten i USA:s centralbank Federal reserve, ”Fed” populärt kallad:
– Hon förstår vad det kostar när amerikanen inte kan hitta ett jobb. Hon har sagt det förut: ”Det här är inte bara statistik för mig. Det sliter fruktansvärt både mentalt och fysiskt på arbetarna, på deras äktenskap, på deras barn.” Janet förstår detta. Och i henne kommer USA:s arbetare och deras familjer att ha en förkämpe.
Stabil röd tråd
Att hennes hjärta står något till vänster, åtminstone i en amerikansk kontext, blir tydligt om man tittar på hennes akademiska värv där stort fokus lagts på mekanismerna bakom arbetslöshet och på finans- och skattepolitik.
En av hennes mentorer är ekonomen James Tobin, mannen som gett namn åt Tobinskatten, en föreslagen skatt på internationella transaktioner tänkt att tygla kortsiktiga valutaspekulationer.
Tillsammans med sin man, Nobelpristagaren George Akerlof, har hon utarbetat teorier om varför det är rationellt att betala anställda mer än de lägstalöner arbetsgivare ofta erbjuder.
Och till skillnad från ”hökarna” i amerikansk finanspolitik – hon själv tillhör ”duvorna” – har hon prioriterat låg arbetslöshet framför låg inflation.
Återkommande först
Kanske intressantast ändå är att hon lyckats omsätta teori i praktik. Under Yellens enda period som ordförande för ”Fed” – hon byttes ut av Trump 2018 – lyckades hon som första chef någonsin addera jobb till ekonomin för varje månad hon satt vid rodret och pressade ned arbetslösheten till den lägsta nivån sedan 1940-talet.
Just det där med att vara först är hon förresten van vid. Första kvinnan att ingå i Feds ekonomstab. Första kvinna att ingå i dess styrelse. Första vice ordförande för Fed att befordras till chef. Första kvinnan att leda Fed – och första att på egen begäran leda den med en könsneutral titel. Och nu – första kvinnliga finansministern.
Ett mer udda fakta är att Joe Biden i samband med att Yellen nominerades som finansminister skämtade om att någon borde skriva en musikal om henne. Dessa, medlem i hiphopkollektivet Doomtree, tog sig an utmaningen. Resultatet: ”Who’s Yellen Now?”, finns att lyssna på i valfri strömningstjänst. Vilket betyder att Janet Yellen nu också är första finansminister att få en hiphoplåt skriven till sin ära.