Frågeställaren undrar två saker:
1. Har politikerna förutsatt att vi har en privat försäkring?
2. Den som köper en cancerförsäkring, vad kostar det och vad får den för pengarna?
Dagens ETC har ställt den första frågan direkt till finansregionråd Irene Svenonius, för att få hennes syn på saken. Hon hävdar att hon själv inte har någon egen privat sjukförsäkring och menar vidare att det inte är något som hon förutsätter att andra har.
– Vi har en mycket god cancervård i Stockholms län där det medicinska kunnandet ständigt ökar till gagn för våra patienter. Den som är sjuk ska få en trygg vård inom medicinskt godtagbar tid och jag önskar henne ett snabbt tillfrisknande, säger Irene Svenonius.
Utvecklingen en annan
Samtidigt går utvecklingen fort i en annan riktning. Det sker nedskärningar i den offentliga vården samtidigt som det säljs allt fler privata försäkringar som ger företräde i köerna. En av de som kan frågan om den privata sjukvården allra bäst i Sverige är forskaren John Lapidus vid Göteborgs universitet.
– Har man väl fått tid för operation så kan man vara förhållandevis lugn om man är svensk, vi ligger bra till när det kommer till behandling och har en modell med standardiserade vårdförlopp som är mycket bra, säger han.
Samtidigt är han mycket oroad över utvecklingen.
– Detta hotas av att vi får en massa icke samordnade delar av sjukvården. Dels eftersom vissa delar blir helt privata, dels eftersom vissa köper sig före med försäkringar. Sedan tenderar vi att sänka skatterna i takt med privatiseringarna. De två hoten hänger ihop med varandra, säger han.
Säljer rättigheter
En privat sjukförsäkring kan göra att du snabbare får träffa en specialist som kan ge dig en remiss, vilket innebär att du kan gå före de vanliga vårdköerna. En sån försäkring går att komplettera med en särskild cancerförsäkring. Ett av företagen som säljer sådana är Alivia. Deras cancerförsäkring kostar mellan 50 och 200 kronor i månaden, beroende på ålder och hälsa. Försäkringen ger dig bland annat rätten till en så kallad ”second opinion” – en andra medicinsk bedömning av diagnos och behandling.
– Här är det väldigt viktigt att påpeka att du har rätt till en second opinion även i den offentliga vården. Så egentligen borde det inte finnas en marknad för denna, säger John Lapidus.
Utöver detta ingår bland annat ”specialist- och sjukhusvård inom EU i de fall patienten inte får vård i rätt tid” eller att det finns ”lämpligare behandling som inte ges i Sverige.”
Vad betyder det?
– Vad jag förstår så innebär det att om de via en second opinon kommer fram till att man behöver en annan slags vård, så fixar de att man får den snabbare. Men även efter att ha pratat med dem så är detta lite oklart, säger John Lapidus.