BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Svårt med rekrytering
Problemen med rekrytering blir särskilt påtaglig under semestertider. På olika håll i landet lyckas sjukhus ändå hantera problemet. Som Dagens ETC tidigare berättat om har Örebro kommun löst frågan genom att erbjuda höga löner, timanställda får nu 360 kr i timmen under sommaren.
På akuten i Skövde är lösningen i stället en ny typ av arbetstidsmodell. Den nya modellen innebär att sjuksköterskorna själva lägger sina scheman och att de som arbetar obekväm arbetstid får extra fridagar.
– Modellen ger tid och kraft till en rikare fritid så vi förväntar oss att det inte kommer uppsägningar där man anger arbetstiderna som orsak, säger enhetschefen Ingela Johansson till Vårdfokus.
Problem med uppsägningar
Akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus är stor, med 140 sjuksköterskor och undersköterskor anställda. De har tidigare haft problem med uppsägningar. När anledningarna till uppsägningarna undersöktes framgick att sjuksköterskorna som slutade gjorde det på grund av krävande arbetstider och för mycket arbete på kvällar och nätter. Det var därefter som idén till den nya arbetstidsmodellen föddes.
Den införda kvoteringen innebär att ju fler helgkvällar och nätter personalen arbetar desto fler fridagar får de. Det har lett till att fler attraktiva dagspass finns att välja på. Men också till att sjukhuset behövde tio nya tjänster för att kunna bemanna passen.
Planen är att kostnaden för de nya tjänsterna ska tjänas in på färre övertidstimmar, mindre sjukfrånvaro och minskad personalomsättning.
Arbetsmiljö viktig fråga
Att sjuksköterskor lämnar sina jobb är någonting som inte bara gäller i Skövde. En av tio med sjuksköterskeexamen arbetar idag inom andra yrken. I en enkätundersökning bland dessa svarar omkring hälften att arbetsbelastning i förhållande till arbetstid spelade en stor eller helt avgörande roll i beslutet att lämna yrket, enligt enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Detta är någonting som Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, vill få upp på agendan.
– När man pratar om vad man vill göra för välfärden är det viktigt att också prata om de organisatoriska frågorna, hur man vill lösa dem. I den politiska debatten används ofta löner, riktade satsningar och mått på köer. Men ska man få det att fungera måste man ha folk som gör jobbet också, och då ska inte personalen vara sjukskriven eller ha lämnat yrket. Då måste man prata om arbetstider och arbetsmiljö, säger han.
Hoppet om att de som har lämnat vårdyrket ska återvända lever, särskilt bland yngre personer. Enligt SCB är det cirka 65 procent av dem mellan 25 och 49 år som kan tänka sig att återvända. De viktigaste faktorerna för dem som kunde tänka sig att återvända var högre lön, större möjlighet att styra över arbetssituationen och rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid.