Utdelningarna uppgår totalt till cirka 120 miljarder kronor, utifrån totala vinster före skatt på cirka 200 miljarder.
Fördelat per bank ser det ut så här vad gäller utdelning:
• Nordea: 51 miljarder kronor
• SEB: 27 miljarder
• Handelsbanken: 26 miljarder
• Swedbank: 17 miljarder
Drivande är framför allt räntenettot, den vinst som bankerna gör på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. Bara under fjärde kvartalet 2023 uppgick det till sammanlagt knappt 60 miljarder kromnor, med Nordea i topp (20 miljarder) och därefter Swedbank (13 miljarder), Handelsbanken (12 miljarder) och SEB (12 miljarder).
Det är en kraftig ökning för samtliga.
Räntenettot driver upp vinst
Dagens ETC har tidigare granskat de fyra jättarnas vinst- och utdelningskurvor och hur dessa är direkt kopplade till räntenettot.
2022 var också ett fantastiskt år för kvartetten. Tillsammans redovisade Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken då vinster på nästan 150 miljarder – en ökning med över tolv miljarder kronor jämför med 2021. Räntenettot ökade med hela 20 procent, motsvarande 28 miljarder kronor.
– Det är förståeligt att vanliga bankkunder, som nu kämpar med att få ihop hushållsekonomin, blir upprörda. I kristider är det särskilt viktigt att alla drar sitt strå till stacken, och då sticker glädjerapporter som dessa i ögonen på folk, sa LO:s dåvarande chefsekonom Laura Hartman.
Halv biljon till ägarna
Nu har bankerna täljt ännu mer guld. Det ska läggas till att deras vinster senaste sju åren, 2023 medräknat, har blivit nästan 800 miljarder kronor. De har under samma period delat ut nästan 500 miljarder kronor.
Det pågående rallyt har uppmärksammats av både regering och opposition.
Häromveckan reagerade finansministern Elisabeth Svantesson (M) särskilt på räntenettot.
– Jag förstår att det sticker väldigt många människor i ögonen. Det gör det även på mig, sa hon då.
– Just nu är det extremt tydligt att hushållen har gjort sitt och bankerna inte, sa nyligen Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ida Gabrielsson till Dagens ETC.
– Bankerna gör miljardvinster samtidigt som deras kunder – undersköterskan, pensionären, den ensamstående mamman, barnfamiljen – vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga, sa Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg på onsdagen under en pressträff, där han presenterade förslaget att statliga banken SBAB ska införa löne- och transaktionskonton för att utmana marknadens dominanter.
Regeringen har avisat oppositionens krav på en tillfällig bankskatt.