BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Svenska banker gör rekordvinster och regeringen står helt handfallen.
De fyra stora bankerna utgör i praktiken en kartell med samma priser och villkor för varje kundgrupp. Deras samlade vinst är 81,9 miljarder efter skatt. Det är 11,5 miljarder mer en rekordåret man hade 2007, året före den stora finanskrisen då Swedbank och SEB fick räddas av oss alla efter misslyckade affärer i Baltikum.
Konkurrens satt ur spel
Vinsterna kommer inte från några nya marknader eller nya insatser utan beror på att man i praktiken inte har någon konkurrens. Det är räntenettot, det vill säga skillnaden mellan inlåning och utlåning, samt provisionerna man tar på att hantera pengarna som skapar övervinsterna. Totalt är det 184,4 miljarder kronor i uttag från kunderna. Och när räntenettot går ner lite (som i år) så stiger provisionsintäkterna.
Slår vi ut summan på de 4,9 miljoner svenskar som jobbar betyder det faktiskt att vi i snitt betalar nästan 38 000 kronor till bankernas räntenetto och provisioner.
Bedrägligt sätt att mäta
De svenska bankerna brukar av ansvariga inom staten kallas för "välkapitaliserade", det vill säga de sägs ha en bättre säkerhet i form av eget kapital än andra banker i EU. Det där är bedrägligt eftersom bankerna själva värderar sina säkerheter och därmed är det bankernas egna uppgifter som ligger som grund för värderingen av hur säkra de är.
Förra året blev dessutom Nordea omvandlad till en helsvensk koncern. Det är intressant för stat och kunder eftersom det innebär att det är de svenska kunderna och den svenska staten som får stå som garant vid nästa bankkris. Detta borde ju en ansvarsfull bank vilja motarbeta genom att exempelvis ägarna avstår från stora utdelningar.
Men där är trenden den motsatta.
Aldrig har ägarna tagit ut så stora utdelningar som i år.
För Nordea är det hela 34,4 miljarder. Även Wallenbergs bank SEB gör rekordutdelning till ägarna med 11,9 miljarder.
Flytta pengarna till de få
Men är det inte bra om banker går bra? Man kan vända på det. Om bankers vinster består i att man med avgifter och räntenetto tar pengar från allmänheten och sedan omvandlar dessa till stora aktieutdelningar, så blir bankerna en motor som flyttar pengar från de många till de få.
Det finns inget positivt att stora vinster hamnar hos den del av ekonomin som inte producerar, investerar eller använder pengarna till omställning.
Visst kommer börsvärdena att se bra ut och visst kan man räkna med rejäl avkastning från finansmarknaden. Men i praktiken är det megavinster som skapas av att många andra är beroende av banken för att få någonstans att bo, eller någonstans att arbeta.
Det är inte bankerna som skapar vinsterna.
Det är alla andra som tvingas ge bort pengarna.