– Sjukvårdskrisen är inte ett naturfenomen. Det här är Kristerssons sjukvårdskris. Han är medskyldig när han väljer att prioritera skattesänkningar för sig själv och andra höginkomsttagare, säger Mikael Damberg.
Socialdemokraterna föreslår ett tillskott till de generella statsbidragen på sex miljarder kronor utöver regeringens förslag. Av de pengarna ska fem miljarder gå till regionerna och en miljard till kommunerna. Men även Socialdemokraterna föreslår skattesänkningar.
– Vi gör det för att vanligt folk har det väldigt tufft just nu. De är pressade av hög inflation, matpriser och räntekostnader som har stuckit iväg. Det vi visar i vår budget är att det är möjligt att ta ut en skatt på bankernas övervinster och föra tillbaka dem till hushållen. Det går att föra en mer rättvis ekonomisk politik i kristider.
Den skatt på bankernas räntenetto som Socialdemokraterna föreslår ska ge staten intäkter på 10 miljarder kronor. Socialdemokraterna vill också behålla skatten på plastpåsar som regeringen vill avskaffa.
– Regeringen lägger åtta gånger så mycket på ta bort plastpåseskatten som de lägger på särskilda satsningar för att bryta nyrekryteringen i utsatta områden, säger Mikael Damberg.
Tankrabatt till glesbygden
Mikael Damberg säger att regeringens satsningar på mer pengar till kriminalvården och polisen är bra. Socialdemokraterna står bakom dem. Men i skuggbudgeten föreslår S mer pengar till akuta och lokala insatser i form av ett statsbidrag på en miljard kronor. Socialdemokraterna vill behålla de 250 miljoner kronorna till åtgärder för att stoppa nyrekryteringen till gängen och menar att regeringen skurit ned det till 80 miljoner kronor. Och skolan får 700 miljoner kronor i ett likvärdighetsbidrag i Socialdemokraternas skuggbudget.
– Hushållen har blivit fattigare. Tio års reallöneökningar har utraderats. Allt fler tvingas till hjälporganisationerna för att få det att gå ihop. Det är barnen som får betala, säger Mikael Damberg.
För att stötta hushållen i krisen föreslår Socialdemokraterna en skattesänkning på förvärvsinkomster. Det ska ge som mest 1900 kronor i sänkt skatt per månad. I budgeten finns också en extra utbetalning av barnbidraget i början av 2024, höjt underhållsstöd med 500 kronor i månaden och en tankrabatt till hushåll på glesbygden på 2000 kronor per bil.
”Inget lyx-rot”
För att få igång byggandet som i princip har avstannat föreslår Socialdemokraterna statliga byggkrediter för nya bostäder, en särskild stimulans för byggande av ungdoms- och studentbostäder och för bostäder på orter med stora industrietableringar.
– Vi säger nej till det lyx-rot som regeringen vill införa som träffar helt fel grupper och föreslår istället ett högre avdrag för dem som genomför energieffektiviseringar. Det ska alltså bli ett 50 procent större avdrag för den som sätter in treglasfönster än för den som byter marmorskiva i köket, säger Mikael Damberg.
Dina oppositionskollegor i Vänsterpartiet och Miljöpartiet har också lagt fram sina budgetar idag, där de gör betydligt större satsningar till välfärden, kulturen och klimatet. Varför är ni så försiktiga?
– Det brukar vara så att en del av de mindre partierna har mycket större möjligheter att, i alla fall i opposition, säga att de har stora ekonomiska möjligheter. Vi är ett regeringsbärande parti. Vi vet att de insatser vi föreslår ska också kunna finansieras. Vi gör stora satsningar, men vi kommer inte upp i exakt de belopp som en del av de mindre partierna kan presentera. Men så brukar det vara. Det är inte konstigt.
Samtidigt är statsskulden närmast rekordlåg, bara fyra länder i Europa har lägre. Varför hålla fast vid överskottsmålet när välfärden skriker efter resurser?
– Vi har ju tyckt att man ska göra en förändring och istället gå över till ett balansmål. Men vi har en process för det, och där kommer vi med stor sannolikhet att sitta ihop med de andra politiska partierna och diskutera vilket ramverk ska vi ha för den ekonomiska politiken. Men det är klart att de socialdemokratiska argumenten för balansmål har ju bara växt de senaste åren. Jag tror att det inte är någon tyngre ekonom som inte står på vår sida i den här frågan nu. Så regeringen har ju hamnat på fel kurs här skulle jag säga, säger Mikael Damberg.