– Rånrisken finns ju för både kunder, handlare och banker. Att minska kontanterna innebär också en miljövinst eftersom vi behöver färre transporter, säger Claes Warrén, presschef på Swedbank.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
Men bankerna har också mycket att vinna ekonomiskt på att kontanterna byts ut mot kort. De får in pengar både på kundens årskostnad för sitt betal- eller kreditkort, och på de avgifter som handlare har på alla transaktioner. Exakt hur mycket bankerna tjänar på korten och kortbetalningarna går inte att säga eftersom kortpriserna varierar, liksom de olika avtalen med butiker och handlare, men enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut från 2012 var den totala kostnaden för kortbetalningar då sju miljarder kronor per år. Och enligt en uträkning från TT från året innan gav enbart kortköpen vinster på 7,5 miljarder årligen. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, menar att det är uppenbart att korten är lönsamma för bankerna.
– De kan ju ta ut avgifter både från konsumenten och från butikerna, så det klart att de tjänar mer på att folk använder kort än betalar med kontanter. Det finns en säkerhetsaspekt i det också, men framförallt drivs bankerna av att kort är mer lönsamt, säger han.
Sedan i december finns det dock en EU-förordning som reglerar hur stora avgifterna för korttransaktioner får vara. Enligt Svensk handel kommer handlarna att spara en miljard per år på de minskade avgifterna. Samtidigt har det spekulerats i att bankerna kommer kompensera för lägre intäkter genom att till exempel höja kortpriserna – och i så fall får kunderna betala.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
– ICA-banken höjde priset för valutaväxling som en följd av de nya reglerna, och Handelsbanken har nyligen höjt årsavgiften för sina bankkort. Visserligen menar de att det inte beror på EU-förordningen, men det sammanföll, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.
Jan Bertoft på Sveriges konsumenter menar att bankerna kommer ha ännu större utrymme att exempelvis höja sina kortpriser i takt med att det blir svårare att betala kontant. Som konsument kan du inte välja bort bankkortet.
– Problemet är att vi snart inte har något val. Du behöver ett kort idag. Dessutom har de stora bankerna monopol på betalströmmarna, de kan driva utvecklingen åt det håll de vill, istället för åt det håll konsumenterna vill, säger han.
Sveriges konsumenter har liksom bland andra Pensionärernas riksorganisation PRO, propagerat för att bankerna ska ta ett större ansvar för att tillhandahålla kontanter. Nyligen gick också Riksbankens chef Stefan Ingves ut och menade samma sak. I en debattartikel i DN skriver han att man bör överväga att ”införa ett lagkrav på bankerna för att upprätthålla rimlig kontantservice”. Även Bengt Nilervall, expert på betalningsfrågor på Svensk handel, menar att vi inte är redo för ett kontantlöst samhälle.
– Vi förstår att vi går mot mindre och mindre kontanter och att det på vissa sätt är bra, men bankerna går för fort fram. De går fortare fram än sina kunder vilket inte är bra. Men bankerna tjänar betydligt mer pengar på kort än kontanter, så det klart att övergången ligger i deras intresse, säger han.