BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Många blev lättade av formuleringen, som tolkades som om bankerna inte skulle kunna kräva amortering på äldre amorteringsfria bolån som flyttades över till dem. Men i praktiken ser det annorlunda ut.
När Dagens ETC talar med några av Sveriges största bolånebanker visar det sig att många av storbankerna vill ha en tvåprocentig amortering även på lån som tagits hos annan bank innan amorteringskravet infördes.
"Ingen rättighet"
Peter Svensson, pressekreterare hos Finansinspektionen, säger till Dagens ETC att FI inte har några åsikter om huruvida banker bör kräva amortering på tidigare amorteringsfria lån som flyttas över till dem.
– Att byta bank ska inte behöva betyda amorteringsskyldighet, vilket innebär att banken inte måste kräva amortering. Men banken kan kräva amortering för de som vill bli kunder. Om det medges i låneavtalet kan banken kräva att en kund amorterar även ett gammalt avtal.
– Amorteringskravet är också ett minimikrav – det finns ingen rättighet att ha amorteringsfrihet. Det har ju också tillkommit för att minska hushållens genomsnittliga skuldsättning.
Peter Svensson menar att bankerna med nuvarande villkor har fler möjligheter att konkurrera.
– Nu kan bankerna konkurrera både med räntor och med amortering. Det är upp till konsumenten att bestämma.
"Bör amorteras"
När Dagens ETC frågar bankerna hur de gör med bolån tagna innan amorteringskravet som flyttas över till dem uppger flera banker – däribland Handelsbanken och SEB – att deras utgångspunkt är att lånen "bör amorteras". Bedömningen är dock individuell.
– Om en kund väljer SEB som bolånegivare och tidigare haft ett amorteringsfritt lån hos annan bank gör vi en individuell bedömning, och finns goda skäl till amorteringsfrihet så kan vi tillmötesgå önskemålet om det finns en långsiktig plan för hur skulden ska amorteras, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.
Laurence Westerlund påpekar också att SEB införde en amorteringspolicy i linje med kravet redan 2015 och att de därmed hanterar amorteringsfrågan på samma sätt nu som de gjorde innan amorteringskravet infördes.
Finansinspektionen menar att bankerna nu kan konkurrera både med räntor och med amortering. Hur förhåller ni er till det?
– Amorteringsfrågan är en naturlig del i en bolånediskussion, men endast en del av det som kunden tittar på och bedömer vid val av bank.
"Följer regelverket"
Skandia erbjuder amortering enligt sina gamla regler till nya kunder som flyttar över tidigare amorteringsfria lån, säger Pontus Haag, som är informationsansvarig på Skandia.
– Vi ser en god kundtillströmning som har att göra med att vi erbjuder en bolånemodell med bolånerabatt baserad på engagemang. Rabatten försvinner inte som på andra banker och det är uppskattat av kunderna som slipper ständiga omförhandlingar för att inte tappa rabatten.
Ser ni på detta som ett sätt för er att konkurrera om kunder?
– Vi har valt att följa regelverket helt enkelt. En del har valt en annan tolkning.
Hos SBAB kan kunder med tidigare amorteringsfria lån välja att inte amortera, även om de uppmuntrar kunder med lån som överstiger 70 procents belåningsgrad att amortera, säger informationschef Karin Hellgren. Även SBAB menar att det är på grund av att de följer FI:s riktlinjer.
– Vi vill vara en transparent bank där det är tydligt för kunderna vad de får. Det viktiga är att kreditgivningen är sund och sker på ett korrekt sätt.
Så svarade några av Sveriges största bolånegivare på frågan om hur de behandlar tidigare amorteringsfria bolån som flyttas över till dem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
SEB
Införde amortering i linje med kravet (alltså 2 procent) redan i fjol. Gör en individuell bedömning med utgångspunkten att bolån "bör amorteras".
Skandia
Erbjuder amortering till sina gamla regler för bolån tagna innan den 1 juni 2016. Den del av lånet som överskrider 70 procent av bostadens pris ska amorteras på maximalt 15 år. För lån på mindre än 70 procent av bostadens pris kan låntagaren välja amorteringsfrihet fem år i taget.
Danske Bank
Gör också individuella bedömningar, men skriver till Dagens ETC att den "generella inställningen är att det är sunt att amortera". Även Danske Bank införde rekommendationer som låg i linje med amorteringskravet redan innan införandet.
SBAB
Uppmuntrar sina kunder med lån med belåningsgrad under 70 procent av bostadens pris att amortera ned till 50 procent, men det är inte tvingande. För lån med över 70 procents belåningsgrad ska den delen av lånet som överstiger 70 procent amorteras på maximalt 15 år.
Handelsbanken
Grundinställningen är att bolån bör amorteras. Om kunden inte sedan tidigare har någon amortering gör det lokala bankkontoret en bedömning och diskuterar amorteringstakt med kunden utifrån hens förutsättningar.
Nordea
Uppmuntrar kunder som flyttar över sina tidigare amorteringsfria bolån till banken att amortera, men säger att det går att behålla befintliga villkor vid en flytt till Nordea.