Årets julklapp är brädspelet. Oasvett om du är på jakt efter något till den yngre generationen eller dig själv har spelexperten Jonas Rosenquist tipsen du behöver.
Jonas Rosenquist
Till de yngsta
Färglägg kameleonten
Tactic
Från 3 år, 2–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Med hjälp av tärningar och brickor ska du försöka få ihop färgkombinationerna på just din kameleont. En träning i färg och form.
Omdöme: Utan att vara så påtagligt pedagogiskt som till exempel Musse & Helium ABC lyckas det här spelet vara mer lekfullt kring själva inlärningen. Skönt också med ett lagom tävlingsinriktat spel som är helt okej också för vuxna.
Musse & Helium ABC
Alga
Från 4 år, 1–3 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: Tillsammans med barnfavoriterna Musse och Helium ska barnen på olika sätt spela sig till att bokstavera. Riktar sig alltså rätt långt ned i åldrarna.
Omdöme: Kul idé med ett barnspel som är självrättande vilket också gör att det går att spela på egen hand. Har barnet bokstavspepp är den här varianten bäst, men det finns också en sifferversion – byt ABC till 123 så hittar du rätt. Bra med olika svårighetsnivåer och för den pedagogiska tomten är det en perfekt klapp.
Vattenfall
WOW
Från 5 år, 2–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: I en ständigt rörlig flod ska dina två äventyrare lyckas hoppa på stockar över till den andra sidan. Den som vågar chansa kan få höga poäng – eller dras ner i vattenfallet.
Omdöme: Det här är alltså varken elbolaget eller dryckesspelet Vattenfall utan ett helt alkoholfritt barnspel med en spännande spelplan. Själva konceptet med att utmana ödet gör det oväntat kul också för vuxna.
Den magiska skogen
Tactic
Från 5 år, 2–4 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: Med hjälp av kort ska du traska genom skogen – eller magiskt flyga över trollträdet – för att hämta hem dina diamanter. Men som mormors mor säkert sa någon gång: ”Akta dig för trollen!”
Omdöme: Årets barnspel gör ingen runt bordet besviken – och speciellt inte fyraåringen i sällskapet. Spelet är gulligt designat och lyckas med sina kort och trolska inslag göra något enkelt ganska spännande. Vi andra tyckte nog ändå att det fanns bättre brädspel än det här i år.
Exit Kids: Gåtornas djungel
Brädspel.se
Från 5 år, 1–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Tillsammans ska spelarna lösa sex olika mysterier i djungelkortlekarna. Svaret på gåtorna snurras fram i en snillrik kodskiva.
Omdöme: För de som spelat de ofta komplicerade spelen i serien låter ett Exit för femåringar kanske orimligt svårt. Men här är tankenötterna på en helt annan nivå och funkar superbra för åldersgruppen. Roliga kategorier och spännande skattkistor ökar spänningen. Kul att också spela själv.
Mia London och fallet med de 625 uslingarna
Brädspel.se
Från 5 år, 2–4 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: I stigande svårighetsgrad ska du hitta rätt kombination av usling. Det gäller att se vad som saknas i fyra kategorier ledtrådar. Alla som har rätt vinner.
Omdöme: Mycket uppskattad spelidé! Och ju yngre man är desto skojigare verkar det vara (och tvärtom). Att bläddra sig fram till rätt slags figur i en bok kändes som ett fräscht, enkelt och roligt koncept.
Till familjen
Stuglandet
Ninjaprint
Från 5 år, 2–4 spelare
Betyg: 5
Beskrivning: Med hjälp av en hög mysiga små trästugor ska du samla högst poäng på en slumpad plan med tomtmark. Beroende på hur stugorna landar när du rullar dem på bordet har du olika strategiska val att göra.
Omdöme: Jag vet(!) – det här är i sin enklaste form ett riktigt barnspel men de svårare varianterna gör Stuglandet till ett snabbt och underbart taktilt strategispel för hela familjen. Vi hade dock gärna sett att stugtaken hade annan färg så man snabbare ser hur de står på bordet.
Sydamerikas hemligheter
Alf
Från 7 år, 2–4 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: I den nymodiga spelgenren ”roll and write” ska du ta dig över din alldeles egna karta för att komma hem med de försvunna skatterna.
Omdöme: Roligt spel som påminner om Den försvunna diamanten men med betydligt mindre interaktion mellan spelarna. De mellanstora barnen (ca 10+) tyckte det var förvånande bra, vi saknade däremot både pennor och soloregler i lådan.
Feud
Brädspel.se
Från 10 år, 3–5 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Med olika förmågor på sina kort ska spelarna slå ut varandra och samla så många poäng som möjligt. Det låter lättare än vad det är.
Omdöme:Intrikat litet spel som med endast sju kort på hand per spelare ger oväntat mycket strategi. Lite kluriga regler, men snart växer det till något bländande taktiskt för den lite äldre familjen.
Familjeterapi
Nicotext
Från 7 år, 2+ spelare
Betyg: 3
Beskrivning: Själva spelmomentet i Familjeterapi är starkt underutvecklat men frågekorten i lådan öppnar för att diskutera kring mer eller mindre kniviga familjefrågor.
Omdöme: Vi hade höga förhoppningar på den här lilla lådan – men insåg snart att det är rätt uselt som spel. Som frågekort att ta fram när familjen samlas är det å andra sidan genialt för att få syn på varandra. Kanske är det minst lika spännande?
King of Monster Island
Asmodee
Från 10 år, 1–5 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Du, eller tillsammans med dina monsterkompisar, ska med hjälp av ett Yatzyliknande spelsystem försvara Monsterön mot en läskig boss innan jorden går under.
Omdöme: Brädspelssuccén King of Tokyo har fått en förtjusande uppföljare som samarbetsspel. Snyggt till tusen och ett stort plus för den snillrika tärningsvulkanen och de olika sätten att spela! Kampanjvarianten är inte minst perfekt för solospel.
Drakborgen
Alga
Från 10 år, 2–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Klassisk grottkravlare där du ensam eller med dina kompisar ska gå in i ett vindlande grottsystem och ut igen innan solen går ner.
Omdöme: Faran med nyutgåvor av nostalgispel är att alla speltyckare (som undertecknad) går i taket av förtjusning. Det här har kvalitetstestats med nya spelare och med förtjusning överlevde spelglädjen med råge, ja faktiskt ända till solnedgången.
Hand-to-hand wombat
Asmodee
Från 7 år, 2–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Som att samtidigt spela infiltratörsspelet Among us och leka med klossar – medan ni blundar!
Omdöme: Oerhört larvigt och smått underbart spel för en svettig familjefejd. Såklart är det roligast att vara den onda vombaten vars roll är att förstöra för de goda utan att avslöja sig. Just det är rätt svårt men annars ett riktigt lättsamt kaosspel som är roligare än det kanske borde vara.[JR1]
Till de äldre
Lord of the Rings: adventure book game
Ravensburger/Asmodee
Från 10 år, 1–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Äventyrsboksspel är en beskrivning mitt i prick. Genom bokens åtta spelbräden med olika delmål spelar ni med hjälp av ett enkelt kortsystem er tillsammans igenom Tolkiens klassiska historia.
Omdöme: Den stora funderingen med det här spelet är hur väl det håller för omspelningar, men vid spelets slut har ni ändå lyckats spela det minst åtta gånger. Möjligen ännu en jultradition i ringens namn tänker jag, som testade det här spelet helt solo – med stor förtjusning.
Star Wars: deck building game
Asmodee
Från 12 år, 2 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Imperiet och rebellerna ska via slumpmässigt dragna kort ur sin lek försöka ta kål på varandras baser. Det gäller att försöka maxa kortleken för kraftfulla attacker.
Omdöme: Mycket roligtspel för två. Utmanar spelaren att göra det bästa draget med sin uppsättning kort för stunden. Lagom på måfå för att inte bara vara en hjärnornas kamp. Märkligt nog nästan en karbonkopia av spelet ”Star Realms”.
Spelet för griniga gamla surgubbar, gnälliga kärringar och andra frustrerade personer
WOW
Från 12 år, 3–8 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: På bordet lägger ni utkort med potentiellt jobbiga situationer och sedan röstar ni på det kort som ni tror flest lackar ur på. Om ingen röstar samma får du heller ingen poäng. Irriterande!
Omdöme: Superenkelt spel om vad vi blir upprörda på i vår vardag. Det roligaste är när man tycker helt olika och på det sättet lär känna varandras lite mer griniga sidor. Kul för stora grupper, men vi hade gärna sett ännu jobbigare situationer att välja mellan.
Heat
Asmodee
Från 3 år, 2–4 spelare
Betyg: 5
Beskrivning: Med hjälp av hastighet och en motor som inte får överhettas ska du ta dig runt någon av de fyra bilbanorna. Det gäller att spela korten rätt så du klarar kurvorna och kommer först i mål.
Omdöme: Heat liknar andra tävlingsspel som till exempel Flamme Rouge eller Supercharged men med otroligt mycket innehåll i grundspelet. Många parametrar att skruva på i själva spelet, olika turneringar och ett fyndigt sololäge! Tävlingsomgångarna kan bli nagelbitande tajta ända bortom mållinjen.
Swipe
Ninjaprint
Från 15 år, 2–20 spelare
Betyg: 3
Beskrivning: Med hjälp av två egenskaper och ett varningstecken ska du få domaren att svajpa rätt på just din heta kandidat och därigenom få rundans poäng.
Omdöme: Fnittrigt spel som passar bäst i uppsluppet (och kanske glöggvarmt) sällskap med skinn på näsan. Funkar bäst med rätt många spelare – eller faktiskt på två då den varianten mer blir en spännande diskussion om vad man gillar och inte med människor.
Bezzerwizzer ord
Asmodee
Från 3 år, 2–4 spelare
Betyg: 4
Beskrivning: Senaste medlemmen i Bezzerwizzerfamiljen handlar om att lösa ordpussel, och att som vanligt vara en viktigpetter såklart.
Omdöme: Ordspel kan sällan gå fel och den här versionen av Bezzerwizzer bevisar att vi behöver ett till i spelhyllan. Lättsamt men ändå utmanande med stressmoment och väl utvalda kluriga frågor kring språk och uttryck.