Arvet efter Kalles mamma glömdes bort av banken – i 29 år
Kalle Grunning återfick sin mamma Lenas tillhörigheter nästan 30 år efter hennes död.
Bild: Emma Larsson (montage)
Dagens ETC
När Kalle Grunning återfick en vigselring från sin avlidna mamma var glädjen stor. Men lyckan övergick senare till ilska när han började fråga sig varför det tagit så lång tid att få ringen.
– Hur fan har de kunnat ha den i nästan 30 år utan att kontakta oss?
1993 dog Kalle Grunnings mamma Lena. 2022, alltså nästan 30 år senare fick han och hans syster en handskriven lapp från SEB om att de skulle kontakta dem. De gällde innehållet i deras mammas bankfack, som fanns kvar hos bankens kontor i Solna.
Varken Kalle eller hans syster visste om att deras mamma hade tillhörigheter kvar.
– Jag var bara 16 år då mamma gick bort och jag hade inte riktigt koll på bouppteckningen, men minns att allting gjordes klart som det brukar och att alla konton avslutades.
Kalle Grunning minns att hans mamma också hade ett bankfack i Handelsbanken med andra värdesaker som familjen fick ut en kort tid efter mammans död.
I bankfacket från SEB som de fick ut 2022 fanns Lenas vigselring från när hon var gift med Kalles pappa, Kalles mormors och gammelmormors förtjänstmedaljer samt gamla pantbrev från när Lena köpte sitt hus i Lund.
– Vi blev väldigt överraskade och glada. Just då var glädjen över att få tillbaka sakerna större och vi orkade inte ställa SEB till svars om hur det kunnat ta så lång tid. Nu efteråt har jag nästan känt mig förbannad på banken och undrat hur fan det kunnat ta dem nästan 30 år att kontakta oss.
Stod nära sin mamma
Kalles mamma dog i cancer när Kalle var i tonåren. Han bodde ensam med henne efter att föräldrarna skilt sig. Hon arbetade som läkare, var uppväxt i Malmö men flyttade till Lund då hon träffade Kalles pappa.
– Jag var väldigt nära min mamma och hennes död har varit ett djupt trauma under stora delar av mitt liv. Det är också lite därför som jag känner att sakerna jag ärvt efter henne betyder så mycket. Att få tillbaka hennes vigselring som hon burit nära sig i många år betydde jättemycket.
Kalle undrar vad som hade hänt om inte banken hade kontaktat honom till slut.
– Hade sakerna skickats på destruktion? Jag tycker framför allt inte att banken ska ha dem. Det är ändå saker med högt affektionsvärde. Även förmånsmedaljerna är roliga att ha.
Kalles mormor och gammelmormor fick förmånsmedaljer för lång och trogen tjänst på Malmö yllefabrik, en av flera stora textilindustrier i Malmö på den tiden.
Nu var det snart två år sedan Kalle och hans syster fick mammans värdesaker. Glädjen över att ha återfått dem har nu hunnit lägga sig och bytts ut mot ilska. Hur har sakerna kunnat hållas på banken i nära 30 år?
Skrattade som svar
Kalle Grunning säger att han frågat runt på banken om vad som kan ha hänt utan att ha fått något riktigt svar.
– Varken kvinnan som först tog kontakt med oss på banken eller någon på deras Malmökontor, där vi tror att mamma först lämnade in sakerna, visste något. De hade ingen aning utan bara log och skrattade när vi frågade.
Bankfack brukar också kosta att ha, men ingen i Kalles familj hade fått några räkningar från mammans bankfack under den här tiden.
– Jag kan förstå att bouppteckningar inte alltid är enkla och att det kan dyka upp konton som efterlevande inte känt till. Men nästan 30 år senare? Det är helt absurt när jag tänker på det.
Johanna Hellsing Martin är pressansvarig på SEB, på grund av den lagstadgade banksekretessen kan hon inte kommentera enskilda kundärenden, skriver hon i ett mejl, men svarar generellt på frågan:
– Om bankfack har sagts upp, exempelvis om kontoret bytt lokal, slutat tillhandahålla tjänsten eller om ett bankfack varit obetalt under en längre tid, har flera försök gjorts att komma i kontakt med bankfackets ägare, både via vanlig post och rekommenderat brev till bankfacksägarens eller dödsboets adress. Om inte någon hört av sig har innehållet lagrats enligt värdefackskontrakten i tre år på det lokala kontoret eller på regionkontoret.
Enligt värdefackskontrakten ska banken lagra arkiverade värdefack i tre år.
– Men SEB har valt att lagra dem mycket längre än så och tillsatte 2017 en speciell grupp med uppdrag att göra ytterligare försök att hitta samtliga värdefacksägare eller deras anhöriga. I samband med det flyttades bankfackens innehåll till huvudkontoret i Stockholm.
Många banker avvecklar bankfacken
På senare tid har flera banker avvecklat möjligheten att ha sina värdesaker i bankfack. Storbankerna SEB, Nordea och Swedbank har stängt sina bankfack eller slutat erbjuda bankfack till nya kunder. De har angett digitalisering och ett minskat behov som anledning.
Kalle Grunning säger att varken han eller hans syster blivit kontaktade av SEB innan 2022. Han reserverar sig också för att något brev hade kunnat komma bort i posten.
– Om vi hade fått något brev hade det inte varit något vi läst och sedan struntat i. Jag är dock tacksam för att SEB valt att behålla innehållet så pass länge och till slut kontaktade mig. Men det känns samtidigt lite märkligt att jag ska vara tacksam för att de äntligen gjort rätt.
Dagens ETC har tidigare skrivit om fall då folk kommit i kläm med arv från anhöriga via banker. Bland annat om Ann-Carina i Eskilstuna vars arv från sin pappa legat kvar hos Swedbank i flera månader efter hans död och om Peter Karlsson som av en slump upptäckte att hans avlidne far hade kvar pengar på ett konto hos Handelsbanken, som han inte har kunnat få ut.