Hoppa till innehållet

Arbetsmarknad

Arbetsgivarna rasar mot industrifackens lönekrav

Facken inom industrin  kräver 4,2 procent i löneökningar inflör nästa års förhandlingar. Svensk industri gör stora vinster och då ska vi självklart ha en del av kakan, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson (i mitten)

Facken inom industrin kräver 4,2 procent i löneökningar inflör nästa års förhandlingar. Svensk industri gör stora vinster och då ska vi självklart ha en del av kakan, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson (i mitten)

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Nu presenterar facken inom industrin sina krav inför nästa års avtalsförhandlingarna. Om facken får som de vill höjs lönen med 4,2 procent, ett krav som arbetsgivarorganisationer kallar fullständigt orealistiskt.

– Vi måste ju hitta en nivå som fungerar för hela arbetsmarknaden, då kan man inte sikta på en nivå som skulle driva vissa företag ur landet, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Kommentera

Först i december ska fack och arbetsgivare inom industrin sätta sig ner och formellt växla krav, och senast 31 mars ska man vara överens. Då sätts märket för industrin och hela arbetsmarknaden.

Inför att förhandlingarna startar presenterar facken nu sina krav offentligt. I ett pressmeddelande skriver industrifacken Unionen, IF Metall, Sveriges ingenjörer, GS-facket och Livsmedelsarbetareförbundet att man gemensamt kommer att kräva löneökningar på 4,2 procent. Löneökningstakten skulle, om kravet går igenom, likna den senaste avtalsrörelsens krav.

– Målet är att våra medlemmar ska få tydliga reallöneökningar. Svensk industri gör stora vinster och då ska vi självklart ha en del av kakan, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Facken kräver även en fortsatt arbetstidsförkortning, utan att på förhand specificera hur det ska ske. Avsättning till arbetstidsförkortning ingår i det krävda löneutrymmet, och utgångspunkten är att det blir ett ettårigt avtal.

Arbetsgivarna rasar

Fackens krav har fått arbetsgivarna inom industrin att se rött. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB, skriver i ett pressmeddelande att globala ekonomiska utmaningar pressar industrin, och att osäkerheten på vart konjunkturen tar vägen är alldeles för stor för löneökningar i den här storleken. Henrik Stävberg är förhandlingschef på IKEM. Han säger att han är ”uppriktigt förvånad” över det fackliga kravet och säger att facken måste lyfta blicken.

– Kravet om 4,2 procent är fullkomligt orealistiskt. Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen. Vi förväntar oss ett större ansvarstagande än så av motparterna, säger Henrik Stävberg, IKEM.

En löneökning på 4,2 procent vore ett dråpslag för små och medelstora företag, fortsätter han.

– Vi måste ju hitta en nivå som fungerar för hela arbetsmarknaden, då kan man inte sikta på en nivå som skulle driva vissa företag ur landet, säger Henrik Stävberg.

Fortfarande byggkris

Arbetsgivarorganisationerna Gröna arbetsgivare och Grafiska företagen delar oron. I ett gemensamt pressmeddelande skriver de att facken inte tar hänsyn till företagens förmåga att betala.

– Även om läget i Sverige ser ljusare ut än vid föregående års avtalsförhandlingar behöver Sveriges konkurrenskraft vara vägledande i den kommande avtalsrörelsen. Omvärldsbilden framåt är svag och för företagen inom skogen, som agerar på en internationell marknad, är det av stor vikt att konkurrensvillkoren jämfört med omvärlden inte försämras, säger Anna Vargö, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Förhandlingschef Anna Freij pekar också på att i hela trä- och möbelbranschen har 15 procent av de anställda varslats de senaste åren och att landet är mitt uppe i en byggkris.

– Den bild som facken tecknar idag står inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om, säger hon.

Man kritiserar även fackens krav på en låglönesatsning, som man menar skulle höja trösklarna in på arbetsmarknaden.

Facken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbund som organiserar anställda inom industrin. De fem förbund som ingår i Facken inom industrin är GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. När förbunden agerar gemensamt gör de det under namnet Facken inom industrin.

Industriarbetsgivarna är branschorganisationen för arbetsgivare inom stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Man samlar över 1 000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda. Organisationen är medlem i Svenskt Näringsliv och organiseras av fem medlemsförbund.

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse.

Fakta: Avtal25

Avtalsrörelsen 2025 är den största på länge och berör 502 avtal och 3,4 miljoner arbetstagare. Det är en majoritet av alla på hela arbetsmarknaden.

Skälet till varför så många avtal ska förhandlas samma år är att både industriavtalet och många avtal som rör Sveriges kommuner och regioner (SKR) går ut samtidigt. 

Det så kallade ”märket” för procentuella löneökningar ska sättas senast den 31 mars 2025, och industrins parter växlar sina krav i december 2024. Många nya kollektivavtal ska börja gälla från 1 april 2025.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.