Stuart Applebaum, ordförande för det amerikanska handelsfacket RWDSU, var i nyligen på Sverigebesök och deltog bland annat i Handels eftervalskonferens där nya strategier diskuterades. Han varnade svenska fackföreningar och arbetare för Amazons intåg, och beskrev de förhållanden som råder på företagets arbetsplatser i USA.
– Det är förhållanden som liknar 1800-talet. Arbetare jobbar 12-timmarspass, fem–sex dagar i veckan. Samtidigt tvingas de att ta sig till avlägsna platser där det saknas kommunikationer och får pendla kanske fyra timmar om dagen, säger Stuart Applebaum.
”Fara för hälsa och säkerhet”
Dessutom menar Stuart Applebaum att arbetsbördan är orimligt hög och arbetsmiljön rent av skadlig. När facket träffar de anställda så är de ofta påtagligt medtagna av arbetet, ibland kan de knappt skriva sitt namn eftersom deras händer domnar bort, och många kan knappt hålla sig vakna av trötthet.
– Det är fara för arbetarnas hälsa och säkerhet. De får bara korta pauser, och berättar att det är så varmt att de svettas hela tiden, även när det är kallt ute. När de klagar svarar företaget ”robotarna kan inte jobba när det är för kallt i lokalerna, så det finns inget vi kan göra”, säger Stuart Applebaum.
Amazon bedriver sin egen sjukvård för anställda, men även vad gäller detta beskrivs behandlingen, av facket, som bristfällig. En anställd som facket pratat med blev skickad tillbaka till jobbet samma dag som hon uppsökt läkare, och varnades för att gå hem – då skulle lönen dras in.
– En arbetare beskrev det som att hans liv var i fara bara genom att arbeta åt Amazon, säger Stuart Applebaum.
Sju har dött
Och den farhågan är inte helt långsökt. Sedan Amazon öppnade ett nytt lager på Staten Island utanför New York i oktober 2018 har inte mindre än 41 larmsamtal om nödsituationer för de anställda ringts. 20 gånger var en ambulans tvungen att rycka ut och sju personer var så illa åtgångna att de behövde läggas in på sjukhus, enligt Applebaum. De senaste åren har sju arbetare dött medan de arbetade åt Amazon i USA. Han återberättar några av vittnesmålen:
– Ledningen kräver att få ut varorna till kunderna så forts om möjligt, oavsett vad det betyder för oss arbetare. Det måste sluta! Chefen skriker på oss för att vi ska jobba fortare, men det är aldrig nog, de behandlar oss som robotar.
– Det är de berättelser vi hör. Och tänk då på alla de berättelser som aldrig blir berättade, säger Stuart Applebaum.
Påtryckning mot stater
Amazon använder också sin storlek som ett maktmedel mot lagstiftarna. När företaget skulle etablera ett andra huvudkontor i USA fick man de olika delstaterna att köpslå om skattelättnader och avregleringar för att locka till sig kontoret. Till slut valde man ändå att etablera sig i New York och Washington DC, vilket alla anat redan från början.
Amazon har tidigare mött protester och strejker när de etablerat sig i Europa tack sin antifackliga inställning, vilket Dagens ETC tidigare har rapporterat om. När företaget nu tittar på Sverige vill Stuart Applebaum uppmana de svenska facken att vara beredda.
– Ni har tillsamman med regeringen styrkan att kräva – inte be om – att om Amazon vill vara här så måste de visa den respekt som ni förtjänar. Det kommer inte att hända om ni är tysta. Ni måste säga ifrån direkt, innan de kommer hit, och göra klart vad ni förväntar er av dem, säger han.
Applebaum tycker också att arbetarrörelsen måste arbeta tillsammans globalt för att förändra hur Amazon agerar. Att nu föra upp frågan på dagordningen i blir viktigt i Sverige.
– Ni måste få allmänheten att förstå hur de arbetar. Så att att folk inte låter sig luras. Att det finns ett pris som vi alla kommer att behöva betala för Amazon, säger Stuart Applebaum.