Amazon har återigen lyckats undvika enorma skattebelopp. Företaget gjorde en nästan 450 miljarder kronors vinst under pandemiåret i Europa. Men enheten i Luxemburg som endast har 5262 anställda gjorde däremot en förlust på lite mer än 12 miljarder kronor. Det tillät dem att helt undvika bolagsskatten.
Luxemburgenheten hanterar idag försäljning till Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen och Sverige. Förutom lättnaderna i bolagsskatten har de dessutom blivit lovade att få skattelättnader på kommande 560 miljoner som tjänas in. Enligt The Guardian har Amazon i nuläget 27 miljarder kronor i sparade skatteförluster som kan användas som den skatt som ska betalas på framtida förtjänster.
Margaret Hodge, ledamot i det brittiska arbetarpartiet Labour, hoppas på att England ska följa USA:s president Joe Bidens förslag om att bland annat införa en minimibolagsskatt för stora digitala bolag.
– Amazons intäkter har ökat under pandemin medan våra fysiska butiker kämpar, men ändå fortsätter de att flytta sina vinster till skatteparadis som Luxemburg för att undvika att betala sin skäliga andel av skatten. Dessa stora digitala företag är beroende av våra offentliga tjänster, vår infrastruktur och vår utbildade personal. Men till skillnad från mindre företag och hårt arbetande skattebetalare misslyckas tekniska jättar med att betala rättvist till den gemensamma potten för det allmännas bästa, säger hon till The Guardian.
År av skatteundvikande
Paul Monaghan, verkställande direktör för den brittiska organisationen Fair Tax Foundation menar att detta är magstarkt, till och med för Amazon.
– Huvuddelen av Amazons brittiska inkomster bokförs utomlands, i det enormt förlustbringande luxemburgska dotterbolaget, vilket innebär att de inte bara undviker att ge ett meningsfullt skattebidrag nu utan sannolikt kommer att göra det under kommande år med tanke på de enorma överförda förlusterna de har byggt upp där, säger han till The Guardian.
En talesperson för Amazon svarar på kritiken med att "Amazon betalar den skatt som varje land kräver" och att "bolagsskatten är baserad på profiter och inte intäkter".
– Våra vinster har varit låga med tanke på våra stora investeringar och det faktum att detaljhandeln är en mycket konkurrenskraftig affär med låg marginal.