– Jag har svårt att se varför det här skulle vara konstigt. Det handlar om att få en uppfattning som arbetsgivare hur stridsåtgärden slår mot företaget, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega.
Hur kommer det sig att den här rutinen bara dyker upp när Almega är i konflikt?
– Jag vet inte om det är så faktiskt. Det kan nog förekomma på fler ställen. Det är nog flera som har samma rutiner.
Kan du nämna någon?
– Nej, det vågar jag inte, men det skulle förvåna mig om inte fler på arbetsgivarsidan gör det.
”Kontinuerligt behov”
Även om uppgiften är skyddad enligt GDPR och som grundregel inte får samlas in finns undantag vid berättigat intresse för att fullgöra sina rättigheter och skyldigheter. Almegas tolkning är att det alltid ger dem rätt att fråga.
– Jag menar att arbetsgivare har ett kontinuerligt behov eftersom en del bestämmelser bara gäller för fackmedlemmar. I det här fallet finns behovet för att minimera konfliktens verkan.
Men trots inställningen har blanketten korrigerats. 2016 års version frågade uttryckligen om den anställde var medlem i facket och i så fall vilket. Den nya blanketten som Dagens ETC har tagit del av frågar bara om den anställde har för avsikt att delta i stridsåtgärden. Men eftersom enbart medlemmar i det varslande facket har rätt att delta blir effekten densamma.
Fackets upprördhet grundar sig inte bara i den formella integritetskränkningen utan att själva syftet misstänks vara att skrämma enskilda medlemmar att delta i strejken. Enligt lokala fackföreträdare sprids nu en oro bland medlemmar. Men det är inte syftet, enligt Jonas Stenmo.
– De får tolka det som de vill. Jag har jättesvårt att se hur det skulle hänga samman med repressalier eller strejkbryteri. Vi vill veta om man ska delta i strejken. Jag har inte varit med om några repressalier för deltagande.
Rätt sedan 1938
En anställd som inte är medlem i det konfliktande facket har rätt att ställa sig neutral. Neutralitetsrätten har funnits sedan 1938 och innebär att den anställde inte behöver utföra arbete som de strejkande skulle gjort och inte heller behöva straffas för det.
"Avarn kartlägger inte medarbetarnas tillhörighet utan genomför planeringsåtgärder och medarbetarinformation. Att nyttja sin neutralitetsrätt är okränkbart liksom rätten att tillhöra en facklig organisation, vilket Avarn är noga med att efterleva.", skriver Avarns pressavdelning i ett osignerat uttalande till Dagens ETC.
Kräver tjänstledighet
Men i både Avarns kommunikation till de anställda och på den blankett som delats ut på Loomis står det att en anställd som vill utnyttja sin neutralitetsrätt måste skriftligt ansöka om tjänstledighet. Något sådan formellt krav finns inte.
I blanketten som delas ut står det att för att vara neutral måste man ansöka om tjänstledighet, men det stämmer ju inte.
– Man får ställa kravet, men sedan behöver det inte betyda att man inte kan vara neutral ändå, säger Jonas Stenmo.
Vad händer om man inte ansöker?
– Antagligen kan man ställa sig neutral ändå och inte drabbas av någonting.
Är det här, som det har upplevts, en skrämseltaktik?
– Det handlar om att veta vilka som avser arbeta och veta vad skälet till frånvaro är. Det handlar inte om att skrämma någon som har rätt att vara neutral.