BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Facket har bara behövt ta till stridsåtgärder mot en enda arbetsgivare hittills i år. Det var IF Metall som i juni inledde övertidsblockad och stopp mot nyrekrytering samt inhyrning mot en plåtverkstad i Järfälla.
– Vi har träffat arbetsgivaren under ett par års tid men det är just hans vägran att teckna kollektivavtal som gör att vi måste ta till stridsåtgärder. Ibland har vi haft bra diskussioner och ibland mindre bra, säger Stefan Leiding, ordförande i IF Metall i Stockholms län.
Över 90 procent
I Sverige omfattas drygt 90 procent av alla löntagare av kollektivavtal och industrin är en bransch där täckningsgraden är särskilt hög, även bland småföretag. Enligt Stefan Leiding är det mycket sällsynt att IF Metall i Stockholm använder sig av konfliktvapnet.
– Det här är första gången på åtminstone 30 år som vi tar till de här åtgärderna. Det är extremt sällsynt och det gäller hela IF Metall, säger han och lägger till:
– Vi vill inte ta till det grövsta vapnet vare sig i onödan eller för snabbt. Vi hoppas alltid lösa de här diskussionerna i god samverkan med arbetsgivarna.
Inom handeln har organisationsgraden sjunkit stadigt sedan 90-talet och i dag är bara drygt hälften av de anställda i branschen med i ett fackförbund. Bland dem omfattas dock runt 95 procent av kollektivavtal och Handels behöver väldigt sällan ta till konfliktvapnet vid avtalstvister.
– Jag har varit på Handels sedan hösten 2013 och maximalt handlar det om två gånger om året. Bakgrunden är att man ofta under lång tid bearbetat företaget och försökt få dem att träffa avtal men att de ändå inte vill av någon anledning, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.
Enligt honom löser sig de allra flesta konflikter redan på förhandlingsstadiet och att arbetsgivarna då oftast binder upp sig på det centrala kollektivavtalet genom att bli medlemmar i en arbetsgivarorganisation. Alternativet är att teckna ett lokalt så kallat hängavtal direkt med facket.
Förankrar hos anställda
När Handels väl tar till konfliktvapnet ser förbundet till att förankra åtgärderna bland de anställda på arbetsplatsen som är medlemmar. Förbundet vill undvika debatter om att facket utövar någon slags utpressning av småföretagare.
– När vi går till konfliktåtgärd måste vi ha våra medlemmars samtycke. Då blir det inte den typen av diskussioner. Har vi till exempel mer än hälften av de anställda på en arbetsplats som medlemmar är det inga konstigheter. Då har vi ju en majoritet, säger Per Bardh.
Plåtverkstaden i Järfälla som IF Metall har en blockad mot har 14 anställda men bara fyra är med i facket. Stefan Leiding säger att förbundet inte kan ta hänsyn till eventuell debatt och negativ publicitet.
– Vi måste säkerställa att våra medlemmar har bra villkor. Om omvärlden sedan tycker det är bra eller dåligt, det är upp till omvärlden. Sedan är alla parter på arbetsmarknaden överens om att den svenska modellen är bra och den bygger på kollektivavtal med de fackliga organisationerna, säger Stefan Leiding.
Inte hälften organiserade
Inom hotellbranschen och restaurangbranschen är långt under hälften av de anställda fackligt anslutna och personalomsättningen är hög. Fortfarande omfattas dock runt 80 procent av kollektivavtal. Avtalskonflikter är relativt sällsynta.
– De som inte har kollektivavtal är ofta familjeföretag eller liknande. Har vi inte medlemmar på arbetsplatsen tar vi inte till konflikt för att få till kollektivavtal. Sedan pratar vi med många arbetsgivare. Då påvisar vi fördelarna med kollektivavtal både för arbetsgivaren och för våra medlemmar, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.