– Det finns en coronaeffekt i det här. Jag tror det finns en väldigt tydlig koppling till att man inte kan röra sig utomlands i samma omfattning som tidigare, säger Björn Wellhagen VD, Mäklarsamfundet.
Samtidigt finns det relativt få fritidshus på marknaden, ofta till rejält upptrissade priser.
Philip Tonemar, en 38-årig Stockholmsbo har upplevt det på nära håll. Han och hans fru Sara och deras två barn bor i en hyresrätt i utkanten av stan och har länge varit på jakt efter en sommarstuga för att komma bort från storstadsstressen.
– Det har varit helt galet. Från mars fram till augusti har vi varit på visning varje helg. Det har varit tre timmar bort och man har knappt kommit in på uppfarten för att det är så mycket bilar. Man känner direkt en uppgivenhet. Vi kommer aldrig få den. Budgivningen eskalerar galet. Vi har tittat på hus som ligger ute för drygt 600 000 tusen och som har landat på 1,7 miljoner. Vi har varit i Småland, Östergötland, Närke, Uppland, Sörmland och långt upp i Roslagen, säger Philip Tonemar.
Hittade drömkåken
Men i mitten av september lossnade det för familjen. De snubblade på ägarna till ett hus intill nedre Dalälven i norra Uppland och nu i oktober har de fått tillträde till sin efterlängtade sommarstuga.
– Att det blev just där är en slump. Vi missade visningen och åkte och kollade på egen hand. Då träffade vi ägarna som höll på och påtade i trädgården. Vi fick en privatvisning av dem, de tyckte om oss och vi gillade dem. Så det blev på den vägen, berättar han.
Vad vill ni använda stugan till?
– Rekreation, friluftsliv och en plats för att umgås med vänner. Kunna ses på ordentliga ytor. Det går i stan också, men folk bor i små lägenheter och man träffas och klämmer in sig i kök eller så går man på krogen. Här finns möjligheten att ligga i en hängmatta, gå i skogen och ses på andra villkor.
Staffan Tell, talesperson på Hemnet, säger att trycket på bostadsmarknaden är stort just nu, och av sajtens egna undersökningar att döma vill svenskarna ha naturen nära inpå sitt boende.
– Vi ser i våra undersökningar att man i större utsträckning längtar efter att ha en egen trädgård, säger han.
Höga krav
När det gäller fritidshus är närheten till vatten, antingen sjö eller hav något som många efterfrågar. Charm och karaktär på boendet verkar också vara viktigt. Överlag är köparna ganska svåra att tillfredsställa, men det kan löna sig att vara mer öppen, menar Staffan Tell.
– Skicket på fritidshus kan skilja sig rejält åt. Däremot går trenden mot att människor blir mer och mer kräsna. Nu vill många att det ska vara året runt-standard på boendet. Människor som letar permanentbostad letar ofta i sitt närområde, det har vi sett i tidigare undersökningar. Antingen i den egna hemkommunen eller i det egna länet. Men när det gäller fritidshus kan människor ofta tänka sig att ta sig ganska långt. Ju mer flexibel man är, desto större möjlighet finns det att hitta någonting, säger han.
För Philip Tonemar är varken avståndet eller skicket avgörande. Och huset i sig ser han som ett livslångt projekt.
– Vi har kollat på ruckel, riktiga vrak. Vi ville köpa något som vi kan ha hela livet. Då får det gärna finnas lite saker man kan göra, renovera, laga och ta hand om huset. Det är en chans att få lära sig lite mer och få arbeta med händerna. En stressfri miljö där man kan få ströva och hamra. Basala saker.