I år verkar det inte lika enkelt.Börsen pekar nedåt och där många tidigare hade plus på kontot är det nu röda minussiffror.
De senaste åren har allt fler unga tagit sig in på aktiemarknaden, 21-30 åringar stod för nästan 14 procent av alla aktieägare förra hösten. Det är en fördubbling om man tittar tio år bakåt i tiden, enligt statstik från Sveriges värdepapperscentral Euroclear.
Men förstår unga och de som är nya på aktiemarknaden riskerna?
Andra Farhad som utbildar inom sparande och aktiehandel tror inte det.
– Under pandemin ökade intresset och det pratades om ekonomi på sociala medier, så det blev lättillgängligt för unga. Men många av de som pratade om ekonomi pratade inte om risker. Man hade en disclaimer som sa ”du investerar på eget ansvar, det är en risk att investera på börsen”, men vad den risken egentligen går ut på var det många, framför allt unga, som inte förstod. Men sedan fick också många hybris, vi hade en otroligt stark börs och många kände sig nog odödliga.
Tror på lagstiftning
I takt med att fler unga investerar på börsen så är också fler mer konsumtionsbenägna och hamnar oftare i skuldfällan då lånade medel är väldigt lättillgängligt, menar Andra Farhad.
– Det, tillsammans med att den psykiska ohälsan växer bland unga, som ofta är kopplat till ekonomi, gör att många unga hamnar i en ond spiral.
För att undvika det här önskar Andra Farhad mer information och utbildning men också lagstiftning.
– Fler aktörer i branschen borde ta ett större ansvar, men också samhället. Vi behöver få igenom politiska beslut, vi behöver en reglering för kommunikation kring investeringar på sociala medier. I dag är det väldigt oklart, vissa sprider fel typ av information men det finns inga regler.
”Lyfta upp baksidan”
Samtidigt som fler handlar med aktier så vill också allt fler ha hjälp för sitt spekulerande med både aktier och kryptovalutor, enligt Adam Kirstein Reuterswärd på Spelfriheten. Varje månad söker sig runt 50 till 100 personer till deras öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.
– De som söker hjälp hos oss har spekulerat bort allt de äger och har och ovanpå det har de tagit lån för att täcka upp, utan att familjen vet.
Han menar att det är lättare att lura familj och vänner med ett aktiemissbruk än ett spelmissbruk. Det är långt mer accepterat att prata om investeringar och framtid än att prata om sitt spelande på nätcasino.
Både Avanza och Nordnet bör bli bättre på att informera om riskerna tycker Adam Kirstein Reuterswärd.
– Vi måste börja lyfta upp baksidan av aktiehandeln. De flesta som kommer till oss har börjat på Avanza och Nordnet och sedan gått över till kryptovalutor som är mer som vilket spel som helst. Men vi pratar alldeles för sällan om det här. På något sätt är det en neutral zon för att aktier är något som alla håller på med, det är tryggt och har med sparande att göra vilket betyder att man tänker på familjen, men det kan vara allt annat än tryggt.
Granska investeringsmönster
Adam Kirstein Reuterswärd vill se ett större ansvarstagande från banker som Avanza och Nordnet. Han vill att de håller koll på folk som gjort stora vinster eftersom det ofta är då som ett missbruk startar. Men han vill även att de ska hålla koll på investeringsmönster.
– De bör ta kontakt med personer som spenderar mycket i samband med löning. Om de ser att det görs mängder av transaktioner och sedan ingenting och sedan igen, då kan det vara lönen som försvann först och sedan fick man ett lån beviljat.
Han menar att det är ett bra sätt att ta hand om sina kunder på. Andra Farhad håller med om att det är viktigt att göra allt för att folk inte ska hamna i beroende, och att börsen inte är en plats för att söka kickar.
– Det allra viktigaste att förmedla för unga är att börsen inte är en plats där du ska få adrenalin. På börsen ska det ta tid och vara jävligt tråkigt, då tar du lagom mycket risk.