Innehållet i propositionen är inte känt, det vill säga hur ett sådant vinsttak ska formuleras juridiskt, men till grund för förslaget ligger Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I en intervju med Dagens Industri uppmanar Marcus Strömberg redan nu regeringen och allianspartierna att sätta sig ned tillsammans för att komma fram till en annan lösning.
– Vi måste se andra lösningar. Det är dags att de större partierna tar ansvar och försöker forma en politik som är bra för Sverige, säger han.
Marcus Strömberg anser att ett vinsttak skulle gå ut över dem som är beroende av en välfungerande välfärdsapparat:
– Ska man genomföra den här typen av stora reformer måste det ha stöd i verkligheten. Vi pratar faktiskt om hundratusentals barn, om tusentals vårdcentraler och äldreboenden.
Logik ska ändras
Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, som suttit med under förhandlingarna med regeringen, tillbakavisar den kritiken. Han säger till Dagens ETC att det är viktigt att arbetet med vinstbegränsningen i välfärden nu fortsätter och tar ytterligare ett steg mot att förverkligas.
– Det gäller att ändra på logiken för att inte vinstintresset ska tillåtas vara drivande i den skattefinansierade välfärden. Pengarna ska användas till det som de är avsedda för, säger han.
Ali Esbati tycker det är talande att se hur de starka kapitalintressena reagerar på förslaget.
– Vi ser ett mycket starkt motstånd från de resursstarka grupper och aktörer som finns i välfärdssektorn enbart för att tjäna pengar, säger han.
Marcus Strömberg spår att vinsttaket kommer att röstas ner i riksdagen, men räknar inte kallt med det. Därför har de på Academedia en plan för att komma runt vinstaket, om ett sådant skulle bli verklighet. Ett sätt att öka marginalen i bolaget, menar man, kunde vara att blåsa upp balansräkningen, genom att köpa skolfastigheter.
– Vi har alltid beredskapsplaner, säger Marcus Strömberg till Dagens Industri.
Anmärkningsvärt
Ali Esbati finner det anmärkningsvärt att företrädare för det svenska storkapitalet öppet säger att de planerar att kringgå lagar och regelverk.
– Det säger något om vilka kapitalintressen det här är och hur de ser på de här pengarna. De ser dem som sin egen egendom. Det understryker bara att det är viktigt att få bort vinstlogiken. Det här är svenska folkets skattepengar som är tänkta att gå till vår gemensamma välfärd, säger han, och klargör att Reepalus utredning har räknat med sådana ansatser från kapitalägarna.
– Man har utarbetat en modell för att göra det svårare att gå runt reglerna. Om man till exempel bara hade haft ett utdelningsförbud hade det varit väldigt lätt att kringgå det, men nu är basen att endast en viss procents avkastning ska tillåtas på operativt kapital. Det är mycket svårare att gå runt, säger Ali Esbati.
Även Daniel Suhonen, chef på det fackliga idéinstitutet Katalys, upprörs över Academedias planer.
– Det är oerhört anmärkningsvärt att ett storbolag, som åtminstone på pappret ska ha ansvarsfulla ägare, öppet deklarerar att de ska obstruera lagstiftningen. Det är häpnadsväckande och gör det väldigt påtagligt att det var fel att släppa in de här aktörerna i de statliga finanserna. I slutändan måste de kastas ut, eftersom de genom sin verksamhet förhindrar demokratin, säger han.