Europeiska centralbanken har skickat in tusentals miljarder till finansmarknaden, den amerikanska har gjort samma sak och alla andra mindre riksbanker följer efter.
Det här betyder att börsen kommer att stiga och stiga, den kan falla några dagar, rentav veckor, men sedan tar det fart igen med nya offentliga stimulanser.
Det är helt enkelt inte tid för ”återställare” till en normal prisbild på aktier som helhet. Det går inte att backa utan att riskera en krasch.
En orsak till de extrema uppgångarna är att det finns väldigt mycket pengar som inte vet vart det ska ta vägen annars. Att spara i staterna (via obligationer) eller i andra räntepapper ger väldigt lite tillbaka. Att köpa aktier som stiger ger däremot rejäla summor.
Nu snurrar hjulen
Den som köpte rätt aktie för ett år sedan kan ha fått 100 procent i avkastning trots att företaget i sig inte gjort särskilt mycket.
Det märkliga är nämligen att börsen inte alls speglar företagens värde. En akties värde är bara vad andra investerare är beredda att betala för den. Den lilla grupp som kontrollerar och köper aktier sitter inte på någon hemlig information om hur samhället mår eller företagen går. Det mesta är offentligt. Men det de tror sig veta är vad andra investerare tror sig veta.
Börsuppgångarna handlar alltså om tro. Aktieköparen behöver inte ens själv tro på företaget eller aktien, det räcker med att hen tror att andra tror på uppgång. Och så snurrar hjulen fortare. Men det är inte industrihjul vi pratar om. Utan hjul på rouletten.
Hängt av sig verkligheten
Inget av det som sker på börsen kan användas för att förstå den verkliga ekonomin. Oljebolagen ökar plötsligt på börsen, betyder det att klimathotet minskat? Nej, det betyder bara att placerare tror att andra placerare tror att oljeaktierna kommer gå upp en del.
Är bankerna solida och säkra? Nej, men just nu ser det ut som om de inte stigit lika mycket som andra så…
Börsuppgångar betyder inte att samhället blivit rikare, det betyder snarare att vi gör oss svagare eftersom pengarna inte går till investeringar utan till ett spel om pengar. De mesta pengarna kommer aldrig ner till företagen, de blir inte verklig ekonomi.
Man behöver inte vara ekonom för att se det. Vi lever i en pandemi där massarbetslösheten skapas, miljoner blir fattiga, miljoner dör, om börsen var en spegel av den verkliga ekonomin borde den vara halvdöd idag.
Men det är precis tvärtom.
Kommer pyramiden falla?
Vad betyder det att börserna är 115 procent av vår globala bnp, alltså aktievärdet är högre än vad alla produktion och alla tjänster på jorden är värda ett år?
Ja, det är vanvett – men ett vanvett som inte handlar om storleken, det handlar alltså om 100 000 miljarder dollar (840 000 miljarder kronor) och den summan går inte att begripa för någon.
Det vi alla kan begripa är vad det innebär i makt.
En liten del av en promille äger, kontrollerar och agerar på börsen. Deras makt över vart pengarna går är absurd. Aldrig har pyramiden varit så spetsig på jorden.
Men kommer den att falla?
Nej, inte så länge börserna fortsätter pumpas upp.
När den verkliga ekonomin brister, när energin inte finns där, när maten inte finns, när klimatkrisen är klimatkatastrofer, då kan inte ens spekulation fortsätta för alltid. Problemet är att då ligger pengarna i ett stort slukhål.
Vi har aldrig varit så rika som nu, säger man.
Men det finns inget vi.
Det finns dom.