Sverige är inte Australien. Således är sociala medier lagligt för barn under sexton år. Men jul är den perfekta tiden att lägga undan mobilen och istället spela spel.
Bild: Jonas Rosenqvist
Dagens ETC
När skärmtid har blivit politiskt sprängstoff är julens sällskapsspelande räddningen.
Här plockar Dagens ETC:s spelexpert traditionsenligt mandeln ur årets spelskörd – och hittar analoga nöjen för både familjen och ensamspelaren.
Spelidé: Genom att lösa sex slumpvis utvalda gåtor lyckas ni tillsammans eller som ensamäventyrare ta tillbaka de kakburkar som monstren snott.
Så tyckte vi: Smart uppbyggt Exitspel som till skillnad från vuxenvarianterna också går att spela om. Speciellt snyggt är att gåtorna inte kräver läsfärdigheter. Det gör att en vuxen först kan guida i upplägget och sedan släppa lös barnen, eller barnet, fritt.
Cirkusdjuren
Från 4 år, 2–4 spelare
Tactic
Betyg: 4
Spelidé: Ett klassiskt slå-och-gå-spel med snillrika moment för att bli den som först fyller sitt cirkustält med polletter.
Så tyckte vi: Jättekul! Det är ovanligt att så enkla småbarnsspel också kan vara roliga på riktigt för vuxna spelare. Stort plus för variationen i de olika sätten att samla polletter.
Spy Guy
Från 5 år, 1+ spelare
Egmont
Betyg: 5
Spelidé: Samarbetsspel där ni tillsammans ska hitta så många som möjligt av en given ledtråd. Vinner gör ni genom att hinna ikapp Dr Moritz eller så förlorar ni tillsammans när han flyr.
Så tyckte vi: Rasande snabbt spel för experter på färg och form. För många spelare nästan för svettigt och själv på gränsen till frustrerande, men det är också tjusningen i ett spel enklare än Micro macro, men minst lika roligt.
Skurkarnas skurk
Från 8 år, 2–5 spelare
Alga
Betyg: 3
Spelidé: Via fyra småspel som exempelvis tränar minnet vid kassaskåpet eller bygger på tur i katakomberna vinner den som på slutet samlat mest skurkpengar.
Så tyckte vi: Spelplanen är lite onödigt meckig att sätta ihop men när det väl sitter där är det tjusigt med ett annorlunda upplägg. Speciellt labyrinten uppskattas av femåringen. Vi andra gillade de ombytliga småspelen, kanske speciellt slagsmålskortleken för att avgöra spelets dispyter.
Disney Around the world
Från 4 år, 2–4 spelare
Ravensburger
Betyg: 4
Spelidé: I en luftballong ska spelarna färdas över sex olika Disneylandskap för att samla stämplar. Den som först har fyra stämplar från olika områden vinner.
Så tyckte vi: Först och främst: Otroligt snyggt spel. Genom att ha olika Disneyteman för varje land blir spelbrädet både charmigt och tilltalande för olika Disneyfantaster. Tillsammans med det enkla upplägget är det här perfekt julunderhållning för de allra minsta – och tillräckligt kul för oss andra!
FAMILJESPEL
House of cards
Från 10 år, 1+ spelare
Ninjaprint
Betyg: 3
Spelidé: House of cards ären suverän samling av kortspel a la den vanliga kortleken. Den tjusiga plåtlådan innehåller regler för femton olika spel.
Så tyckte vi: Om det fanns en krisrekommendation från MSB för analogt spelande skulle det vara den här tjusiga plåtlådan. Med regler för både tillsammansspel och solitär är spelandet för julhelgerna, och kanske all framtid, räddat.
Happy little dinosaurs
Från 8 år, 2–4 spelare
Asmodee
Betyg: 4
Spelidé: De små dinosaurierna lever i den sista tiden innan undergång. Men håller modet uppe genom att vadslå kring olika katastrofer. Först i mål eller högst poäng vinner.
Så tyckte vi: Underhållande spel med hög överraskningsfaktor. Korten har förutom poäng många olika specialhändelser som gör att man måste vara riktigt vass i sina val. Nyckfullheten och snabbheten i spelet gör det också smått beroendeframkallande. ”En gång till”, säger sexåringen – varje gång.
Dorfromantik
Från 8 år, 1–6 spelare
Brädspel.se
Betyg: 5
Spelidé: Tillsammans ska ni matcha olika antal av landskap, floder och tågräls mot slumpvisa uppdrag. Ju högre poäng desto bättre och möjligen låser ni också upp ytterligare regler för kommande omgångar.
Så tyckte vi: Mångsidigheten, temat och tillsammansspelandet gör Dorfromatik till en ljuvlig upplevelse. Speciellt som det kan spelas i en spännande kampanj i flera spelrundor som också förändrar spelets förutsättningar. Varför det här utsökta familjespelet vann årets vuxenspel är dock omöjligt att svara på.
Scope Europe
Från 12 år, 2–5 spelare
Martinex
Betyg: 4
Spelidé: Lättlärt geografispel som liknar momentet Närmast vinner i På spåret. En spelare placerar sitt svar på en fråga där hen tror platsen ligger i Europa. Alla andra får med hjälp av sina kompasskort försöka vara närmare.
Så tyckte vi: Kunskapsspel som inte direkt handlar om exakt kunskap gör att fler kan vara inkluderade i spelet. Just det gör Scope till en vinnare i familjekategorin då det förutom att vara pedagogiskt också är ganska opretentiöst (om man lyckas få tyst på morfar förstås).
Boktok
Från 13 år, 2+ spelare
Ordfront/Ninjaprint
Betyg: 4
Spelidé: Som festspelet Rackare är det här en kortsamling med knäppa frågor. Men i Boktok ska du hitta svaren under tidspress i en bok du valt. Först till fem roligaste svar vinner.
Så tyckte vi: Underbar utveckling av Rackare-konceptet. Istället för att spelet förser dig med osmakliga svar blir stressen att hitta något roligt i en hel bok dels svettigt, men framför allt att man ofta tvingas välja något helknasigt. Oerhört fnissigt spel men man måste såklart också ha rätt bra läsvana.
VUXENSPEL
Psycho Killer
Från 13 år, 2–6 spelare
Flat River Games
Betyg: 4
Spelidé: Kortspel med lika mycket slump som taskig strategi. Oerhört enkelt upplägg där det gäller att undvika att ha vapen på hand när mördaren dyker upp.
Så tyckte vi: För skräckfilmsintresserade kan det här vara årets julklapp. Bara den VHS-inspirerade lådan räcker dit – att det sedan är ett snabbt och roligt kortspel som driver med slasherfilmer blir ju då bara ett plus. Själva temat gör hela spelet.
Lord of the rings: Duel for Middle-earth
Från 10 år, 2 spelare
Asmodee
Betyg: 5
Spelidé: Ettkortbyggarspel för två där Ringens brödraskap kämpar mot Mordor om att på olika sätt vinna duellen.
Så tyckte vi: Ett av de alla bästa spelen för två, Seven Wonders Duel, har blivit ännu bättre i Midgård. Fler sätt att kamma hem segern och nya mekaniker förhöjer känslan av strategi. För en jul för två som gillar temat är det här närmaste perfektion.
Joking hazard
Från 18 år, 3–10 spelare
Brädspel.se
Betyg: 4
Spelidé: Med hjälp av slumpvis dragna kort ska gänget kring bordet på roligaste sätt avsluta en seriestrip. Man turas om att vara domare, så det gäller att ha koll på humornivån.
Så tyckte vi: Festligt partyspel för den med låg humor. Hur vissa bilder landar i serien gör att man ibland får handsvett av äkta skam. Men just den utmaningen av ens egna moral gör också spelet ibland hysteriskt kul. Den som har humorn långt över bältet kan såklart sätta i halsen.
Ordgruvan
Från 15 år, 1–8 spelare
ALF
Betyg: 4
Spelidé: En avancerad form av gamla tärningspelet Spingo. Utifrån fyra slumpvisa brickor med bokstäver ska alla genom fem moment maxa sina språkfärdigheter, och poäng.
Så tyckte vi: Det här gänget uppskattar ordspel och med den förutsättningen landade spelet väldigt bra. Tidspressen efter den som blir klar först och ordpusslandet inför det sista momentet med längsta ord stegrade nerverna i ett spel med hög prestigefaktor.
Pest eller kolera
Från 10 år, 2+ spelare
Nicotext
Betyg: 3
Spelidé: Lättsamt spel som går ut på att lära känna varandra bättre genom att ställas inför svåra, eller mindre svåra, dilemman.
Så tyckte vi: Bra middagsspel på rätt nivå är en konst. Pest eller kolera lyckas ha en bunt som utan potential att uppröra ändå riktar sig till ett någorlunda vuxet sällskap. Ingen risk att någon i sällskapet sätter sitt förhållande på spel, om man säger så.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.