Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ytterst få kan svara på hur det går för patienterna

Bild: Blurryme/Shutterstock

Dagens ETC

Dagens ETC:s granskningar är välkomna, skriver företrädare på behandlingsföretaget WeMind. Skribenterna önskar att regionerna också redovisade resultat av sina behandlingar.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Skattepengar för en vård som inte visat sig vara effektiv – det är inte bra” konstaterade Kent Bobits, ­verksamhetsutvecklare på ­Hälsovalsstaben i Region ­Sörmland, efter att regionen granskat ­behandlingsresultat vid chatterapi (SVT Sörmland 9/6). ­Granskningen skedde efter att Dagens ETC i ett flertal artiklar under 2021 och 2022 uppmärksammat bristande ­evidensläge och behandlingseffekt för psykologisk behandling via chat.

Som en av Sveriges största vårdgivare inom öppenvårds­psykiatrin välkomnar vi om regioner börjar kräva redovisning av behandlingsresultat, både i första linjens ­psykiatri och på specialiserad nivå. Det är synd om det ska krävas ­mediala granskningar för att nå dit. 

När Stockholms läns sjukvårds­område 2013 gjorde en verksamhetsuppföljning av följsamhet till vårdprogram, var resultatet nedslående: ”Endast en låg andel patienter, inom samtliga diagnosgrupper, har utretts och behandlats enligt vårdprogrammen. Således finns ett stort förbättringsutrymme vad gäller både jämlik vård och kvalitet.”

Region Stockholm har vidtagit åtgärder för att öka följsamheten sedan dess, men problemet kvarstår delvis och är betydligt större i andra regioner.

Nationella vårdprogram finns till för att säkerställa att psykiatrin vilar på bästa tillgängliga evidens. Vård som inte följer vårdprogrammen kan naturligtvis vara bra, men den kan också innebära att obeforskade eller bevisat ineffektiva metoder används. Det är omöjligt att veta, i synnerhet som man ytterst sällan följer upp behandlingsresultat inom psykiatrin. 

På WeMind gör vi omfattande och strukturerade mätningar av hur det går för våra patienter, och vi ­redovisar behandlingsresultat offentligt. Det kan låta som en självklarhet, men efterfrågas sällan när regioner beställer psykiatrisk vård. 

Så länge uppföljning av ­behandlingsresultat inte efter­frågas, kommer vi inte att komma närmare svaret på hur det faktiskt går för patienterna. Behandlingsmetoder med låg effekt kommer även i fortsättningen att erbjudas av mottagningar i såväl privat som offentlig regi. 

En resultatorienterad psykiatri kan vara mer generös mot nya behandlingsmetoder än en psykiatri som inte mäter utfall: Så länge metoderna ger mätbara resultat kan de ha en hemvist inom den offentligt finansierade vården, annars inte. Ett sådant synsätt öppnar också för ett större patientinflytande. 

”Vi vill att de fortsätter att göra kontinuerliga redovisningar för hur effektiv terapin är” säger Kent Bobits i Region Sörmland om ett av de bolag som granskats av Dagens ETC och regionen. Ett högst rimligt krav, som borde ställas på alla vårdgivare inom vårt område. 

För sanningen är den, att om Dagens ETC:s journalister klev in på en psykiatrisk mottagning och efterfrågade uppmätta behandlingsresultat, är sannolikheten att de skulle få tillfredställande svar mycket liten. Ytterst få kan svara på hur det faktiskt går för patienterna. Det ligger i regionernas händer att ändra på. 

Fotnot: WeMind erbjuder inte ­chatterapi, däremot KBT via video som i våra undersökningar uppvisat lika goda behandlingsresultat vid depression och ångest som fysiska psykologbesök.