Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vinsttak – en katastrof?

Bild: Jonas Ekströmer/TT

ETC Göteborg

Debatt: Är resten av Europa socialiststater?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Som vi alla har märkt pågår en kampanj för att de privata företagen skall få ta ut hur höga vinster som helst i skattefinansierad vård, skola och omsorg. Sedan regeringen aviserat ett förslag att begränsa vinstuttaget i skolan har tonläget höjts. I den borgerliga pressen tar dagligen in inlägg från lobbyister från de privata intresseorganisationerna eller skriver ledare som gör jämförelser med Sovjetunionen och till och med Nordkorea.

KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan

Helena Odenjung (L) har på debattplats i GP debatterat påstått att om vinsttak i skolan skulle införas blir det katastrof. 12 000 barn blir utan skola. 470 förskolor läggs ner.

Hur fungerade det innan friskolorna fanns? Stat och kommun skötte verksamheterna. När friskolorna startades hämtade de sin personal därifrån. Lika självklart är att om de mest vinstsugna friskolorna läggs ner så återgår elever och lärare till kommunens skolor eller till de friskolor som accepterar vinsttaket.

Helena Odenjung påstår att friskolorna inte alls bidragit till att skolresultaten försämrats. Så här sammanfattade ledamöter i Vetenskapsakademin forskningen om friskolor: ”Positiva effekter av det fria skolvalet har inte kunnat påvisas; möjligen ger ett fritt skolval något förbättrade resultat för elever från resursstarka hem. Säkert är dock att de ger upphov till ökad segregation och minskad likvärdighet i skolsystemet.”

Just nu är det populärt att utmåla förbud mot vinster i välfärden som kommunism eller socialism. I alla andra europeiska länder förutom Sverige anser man att skattefinansierad vård, skola och omsorg skall skötas av offentliga institutioner eller ideella organisationer. Är resten av Europa socialiststater?

Det enda land som jämte Sverige har låtit vinstdrivna företag konkurrera om elever och skattemedel är Chile. Världsbanken utvärderade den chilenska skolan och drog slutsatsen att ”utbildningskvalitén inte förbättrades och att klyftan mellan sämre och bättre skolor vidgades.” Därför förbjöds vinster i skolan i Chile.

Att lobbyisterna inom friskolerörelsen och det vårdindustriella komplexet fabricerar falska fakta och förnekar den forskning som finns ligger ju i deras intresse. Men att politiker som Helene Odenjung inte vare sig förmår se verkligheten eller tar till sig fakta är både förvånande och kusligt.

Ämnen i artikeln