Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vill ni vinna makten – men förlora framtiden?

Bild: Marikun/Shutterstock

Dagens ETC

Hur tänkte ni som befolkar partier när ni förberedde och genomförde årets valrörelse? Vi kan inte lågprioritera de frågor som kräver debatt och politiska beslut för att rädda liv och fortsatt välfärd.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I mer än 10 000 år har människor levt i det område som nu är Sverige. Och idag har vi fyra övergripande frågor som kräver seriös diskussion och politiska beslut för att rädda liv och fortsatt välfärd:

Klimatfrågan – att dagens temperaturhöjande utsläpp av växthusgaser (främst koldioxid och metan) fortfarande sker i en takt som överstiger vad våra samhällen och ekosystem kan klara,

Miljö- och resursfrågan – att dagens produktion och konsumtion av varor och tjänster har blivit så ohållbart resurskrävande vad gäller råvaror, energi, odlad mark, bevattning och avfallshantering att vi behöver fler än en planet för att inte överutnyttja den enda planet vi har tillgång till.

Ekonomifrågan – att dagens fördelning av inkomster och skatter har blivit så utmanande orättvis att den även i vårt land först och främst gynnar de redan rikaste på bekostnad av humanitet och människors lika värde,

Biologisk mångfald eller fortsatt utarmning – att vi människor har tagit oss rätten att använda vår planets arter och biotoper på ett sätt som medför en global mass­utrotning av djur, växter och andra livsformer i en takt som med nu kända data är snabbare än i varje annat skede under de 4,5 miljarder år som vår planet har existerat.

I demokratiska val har alla en röst. Men även då krävs att viktiga frågor uppmärksammas och debatteras offentligt och seriöst. Annars kan valets segrare få rätten att styra och besluta utan att ha fått de röstandes mandat att hantera de frågor man förbisett.

Den medialt mest uppmärksammade frågan i årets valrörelse var lite dubbelsidig.

Vilken sida vinner valet?

Vem kan bilda regering med vem?

Tydligt var också att ingen sida ens försökte få väljarnas mandat för att hantera våra mest övergripande frågor. Klimatfrågan fanns dock med i bakgrunden, och särskilt efter ”mediauppropen” från forskare, artister och näringslivet som samstämmigt lyfte fram det oansvariga i att blunda för vetenskapligt påvisade fakta som visar hur snabbt klimatförändringen sker och hur stora mänskliga och ekonomiska värden som hotas.

Även dessa medborgarinitiativ bemöttes dock med axelryckningar och krav på ny kärnkraft, som skulle ta alltför många år att etablera, och krav på fler subvention­er på fossila bränslen som nån sorts plåster på välfärdshoten.

Våra övergripande frågor har inga enkla svar utöver att alla fyra kräver diskussion, prioriteringar och framsynta politiska beslut. Ändå valde våra svenska partier och media att genomföra en valrörelse utan att fokusera på och belysa det som är våra mest konkreta och existentiella hot oavsett om vi ser oss som enskilda individer, svenskar eller världsmedborgare.

Så, hur tänkte ni som befolkar partier och media när ni förberedde och genomförde årets valrörelse?

Jodå, att vinna rätten att styra landet och våra regioner och kommuner är viktigt. Absolut!

Att säkra framtiden för kommande generationer är minst lika viktigt. Och då kan vi inte låg­prioritera de frågor som kräver debatt och politiska beslut för att rädda liv och fortsatt välfärd.

Vi uppmanar därför alla nya och gamla beslutsfattare på riks-, region- och kommunnivå att göra sig förtjänta av väljarnas förtroende genom att börja prio­ritera det som även efter årets val är våra mest övergripande framtidsfrågor.