Hoppa till innehållet

Adhd

Debatt: Vill du adhd-utredas? 32 000 kronor, tack!

”Vid långa väntetider är det förståeligt att vuxna och föräldrar till barn med olika former av psykisk ohälsa i ren desperation tar saken i egna händer om de har råd”, skriver debattören.

”Vid långa väntetider är det förståeligt att vuxna och föräldrar till barn med olika former av psykisk ohälsa i ren desperation tar saken i egna händer om de har råd”, skriver debattören.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Marknadsvården har inga vinnare, utom privata vårdbolag. Vi andra förlorar i form av skattekronor i bolagsvinster, längre köer i den regionala sjukvården och dyr vård om vi betalar själva.

Det skriver Hannah Dahlbäck (V) från Region Stockholm.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Psykiatrin, både för vuxna och för barn, är underbemannad och vårdköerna långa. Det är enormt bekymmersamt. I juni i år väntade över 3 000 barn på att utredas för adhd och autism i Region Stockholm. I snitt får hälften av barnen ett första besök inom en månad, som vårdgarantin kräver. Knappt 70 procent får en utredning inom tre månader. 

Vid långa väntetider är det förståeligt att vuxna och föräldrar till barn med olika former av psykisk ohälsa i ren desperation tar saken i egna händer om de har råd. Mellan 30 000 och 40 0000 kronor får man betala för en adhd-utredning på privata kliniker i Stockholm. Utredningen tar två till tre dagar att göra och sedan kan man få diagnos.

Om man googlar ”privat adhd-utredning” dyker en uppsjö företag upp som erbjuder det. Vissa marknadsför sig med bra pris, andra med att man kan få hjälp direkt. En del lockar med extrapris: Köp nu, betala bara 20 495 kronor. Det är uppenbarligen en guldgruva för privata vårdbolag. 

Samtidigt går den offentligt finansierade psykiatrin för både barn och vuxna på knäna, delvis på grund av personalbrist. Man kan ju ställa sig frågan hur många av de psykologer vi utbildat som nu befinner sig på privata bolag och utreder adhd-patienter på löpande band?

Man kan också fråga sig hur patientsäker vården blir när man köper en utredning. Hur ofta blir svaret ”nej, du har inte adhd”? när det finns ett incitament att hålla ”kunderna” nöjda och ge dem det de vill ha. 

Hur säker blir vården?

Ett exempel på hur marknadiserad den här vården har blivit är att ett av dessa hundratals företag lottade ut en NPF-utredning på Facebook. Deras följare fick skriva in varför just de skulle vinna utredningen. Sedan korades en vinnare som fick göra en ADHD-utredning utan kostnad.

Det har gått så långt att regioner köper in adhd-utredningar från privata bolag, för sina egna patienter. Istället för att ha en anställd psykolog som kan göra tio gånger så många utredningar för samma pris köper regioner in enstaka utredningar där prislappen kan landa på uppemot 50 000 kronor. När regionen köper adhd-utredning är det också just det man får. Inget annat. Om en person har andra svårigheter så vägs inte detta in, det blir ingen helhetsbedömning. Det ger också sämre vård och kontinuitet för patienten när utredning och behandling ska ske vid olika enheter.

Vi har redan en ojämlik sjukvård där rika och friskare använder vården mer än vad sjukare fattiga personer gör. Marknadskrafter har under de senaste decennierna styrt så att de flesta vårdbolag finns i innerstan, inte i de socioekonomiskt utsatta områden där ohälsan är större. 

Vårdföretag som säljer privat vård, antingen genom privata sjukvårdsförsäkringar eller till patienter som betalar direkt ur egen ficka, urholkar vår gemensamma sjukvård. Det sker både genom att bolagen dränerar regionen på utbildad vårdpersonal och genom att de säljer sina tjänster dyrare än det vore för regionen själv att ge samma vård. 

I många fall bedriver samma klinik regionfinansierad vård, samtidigt som de säljer privata vårdtjänster, vilket innebär att regionen hjälper till att finansiera den privata vården, genom att finansiera lokaler och personal de också använder för att tjäna privata pengar. Detta behöver få ett stopp. Vårdgivare ska inte kunna blanda skattefinansierad och privatfinansierad vård.

Marknadsvården har inga vinnare, utom privata vårdbolag. Vi andra förlorar i form av skattekronor i bolagsvinster, längre köer i den regionala sjukvården och dyr vård om vi betalar själva. Det har skapat ett system där den som har råd köper sig före i kön. Vård ska ges efter behov, inte efter plånbok.

Ämnen i artikeln