Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vilken socialgrupps lön ska sänkas härnäst?

Bild: Charlie Riedel/ap/TT, Pontus Lundahl/TT (bilden är ett montage)
Bild: Charlie Riedel/ap/TT, Pontus Lundahl/TT (bilden är ett montage)

Dagens ETC

Valet mellan att skapa nya jobb eller att öka sin egen vinst ligger hos företagen själva. Det går inte att komma ifrån, skriver debatörren.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ett bra sätt att förstå konsekvenserna av en åtgärd är att fråga sig vilka som vinner, respektive förlorar på åtgärden. Allianspartierna föreslår att sänka lönerna för nyanlända och okvalificerade jobb och/eller sänka eller befria företag från arbetsgivaravgiften. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Enligt Alliansen skulle dessa åtgärder leda till att arbetsgivaren kan spara pengar; pengar som istället kan användas för att anställa nya människor.

Men det som i idévärlden verkar fungera gör det inte alltid i praktiken. Det är välkänt att sparade pengar, både genom sänkning av löner eller genom att sänka arbetsgivaravgiften – som i allianspartiernas förslag –, används för att öka företagens vinst. Det är mycket enkelt: ju mindre kostnader, desto större vinst. Vinnarna blir arbetsgivarna som blir rikare och förlorarna blir både de enskilda människor som är tvungna att acceptera svältlöner samt samhället i stort när skatten på arbetsinkomst och arbetsgivaravgift minskar eller försvinner.  Och ju mindre skatt desto sämre socialförsäkring. 

Alliansen lät det börsnoterade och multinationella analysföretaget WSP undersöka potentialen för fler enkla jobb i Sverige. Nyckelordet här är ”potentialen”. 

Potentialen betyder något där det finns en möjlighet. Det betyder inte att något är eller att det kommer att hända. Så visst kan man säga att det finns ”potential” att skapa 80 000 nya jobb. Man kan också säga att det inte finns gedigna rapporter som kan bestyrka argumentet. Eller kanske snarare, antagandet. Det går inte att komma ifrån att valet mellan att skapa nya jobb eller välja att öka sin egen vinst ligger hos företagen själva.

Alliansen skyller alltså arbetslösheten bland nyanlända och outbildade på höga ingångslöner och höga arbetsgivaravgifter. De verkar dock ganska bekvämt glömma att arbetslösheten bland icke nyanlända invandrare – även de med hög utbildning – är högre än bland infödda. Min fråga är därför vad nästa steg är. Är det att sänka lönerna för alla de individer och sociala grupper som arbetsmarknaden uteslutit? Invandrare, handikappade och äldre?