Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Viktigt att få slut på våldet

"Förra året anmäldes 302 fall av våld mot kvinnor i Lunds kommun. Och då är mörkertalet stort", skriver debattörer från Kvinnojouren i Lund.
"Förra året anmäldes 302 fall av våld mot kvinnor i Lunds kommun. Och då är mörkertalet stort", skriver debattörer från Kvinnojouren i Lund. Bild: Bild: Heiko Junge/TT

ETC Malmö

Våldet mot kvinnor och flickor är ett akut samhällsproblem.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Antalet fall av våld mot kvinnor i Lunds kommun har mer än tredubblats sedan 1999. Förra året anmäldes 302 fall av våld mot kvinnor i Lunds kommun. Och då är mörkertalet stort. Enligt Brottsförebyggande rådet beräknas bara 20 procent av de kvinnor som utsatts för våld i en nära relation anmäla förövaren.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Oavsett om ökningen av antalet anmälningar beror på att det faktiska antalet våldsutsatta ökat eller om antalet anmälningar ökat, eller en kombination av dessa faktorer, så är det extremt viktigt att få slut på våldet. Varje drabbad kvinna går igenom ett helvete.

Det finns ett antal organisationer och myndigheter som arbetar mot mäns våld mot kvinnor i Lunds kommun: Kriscentrum, polisen, Kvinnojouren i Lund, Tjejjouren i Lund för att nämna några. Men behovet av fler insatser är fortsatt stort eftersom våldet inte upphört, utan tvärtom ökat!

Vi anser att Lunds kommun måste ta ett större ansvar för att få slut på männens våld. Dels genom akuta åtgärder. Där har kommunen nu börjar ta ansvar genom att inrätta ett skyddat boende. Och det är bra. Men mer måste göras.

Men kommunen har även ett ansvar för att på lång sikt planera avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. En åtgärd i rätt riktning skulle vara att inrätta en så kallad kommundoktorand, med speciell inriktning att forska om stävjandet av mäns våld mot kvinnor. Med uppgift att kartlägga och komma med förslag till hur Lunds kommun kan arbeta bättre och mer effektivt för att få stopp på våldet mot kvinnorna.

En sådan forskartjänst skulle förslagsvis kunna finansieras till 50 procent av Lunds universitet och till 50 procent av Lunds kommun. Forskaren skulle till exempel kunna ha sin bas till hälften på Centrum för genusvetenskap och till hälften på Socialförvaltningen i Lund.

Våldet mot kvinnor och flickor är ett akut samhällsproblem. Kom gärna med i kampen mot våldet genom att engagera dig i Kvinnojouren i Lund. Och dela med dig av dina idéer och din kunskap om hur vi kan uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld.

Ämnen i artikeln