Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Viktigt att agera mot Erdoğans massarresteringar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Bild: Yasin Bulbul, Ap

Dagens ETC

"Erdogan har låtit gripa tusentals oppositionella, framförallt många journalister, akademiker och lärare."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I förra veckan gjorde vi ett besök i Turkiet tillsammans med socialdemokratiska kollegor från Europaparlamentet och övriga parlament från Italien, Tyskland, Österrike och Frankrike. Det gjorde vi för att ta ställning och visa solidaritet för vårt systerparti HDP och för att markera bland annat mot att ledarna för partiet har fängslats, däribland Selahattin Demirtas. Den politiska utvecklingen i Turkiet oroar oss och bidrar till en alltmer osäker situation i världen i allmänhet och i vårt närområde i synnerhet. Och mot bakgrund av den politiska utvecklingen med Trump, Putin, Brexit och främlingsfientligas partiers framväxt på hemmaplan och i övriga Europa finns det anledning till oro.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Banden mellan Sverige och Turkiet är historiskt starka. I vårt land bor det många människor som på olika sätt har bakgrund i Turkiet. Vi var nog flera som hade stora förhoppningar om att Turkiet skulle närma sig övriga Europa och så småningom ta steget in i EU. Idag känns ett medlemskap avlägset. Sedan en lång tid tillbaka har behandlingen av minoriteter varit bekymmersam och efter kuppen i somras har situationen och styret i landet utvecklats i en alltmer auktoritär inriktning. Undantagstillstånd satts in och förlängts fram till januari 2017. Redan en knapp vecka efter kuppförsöket i juli greps chefredaktören för tidningen Cumhuriyet och ett stort antal tv-bolag och tidningar tvingades stänga. Erdogan har låtit gripa tusentals oppositionella, framförallt många journalister, akademiker och lärare. Landet hamnar nu långt ner på listan över pressfrihetsindex och betraktas som ett stort fängelse för journalister. 

Erdogans senaste drag är nu att även folkvalda politiker drabbas av massarresteringarna. Natten mot den fjärde november fängslades tolv politiker från Turkiets tredje största parti – prokurdiska HDP som är vårt systerparti och ett parti till vänster. De tar bland annat ställning för demokrati, klimat, mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor. Bland de som fängslats på mycket tveksamma grunder är de två partiledarna Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ. 

Mot den bakgrunden valde vi att ansluta oss till en delegation från det europeiska socialdemokratiska partiet för att resa till Erdine i norra Turkiet där parlamentarikerna sitter fängslade. Det turkiska justitiedepartementet besvarade dock aldrig vår begäran att få besöka fängelset och vi stoppades av turkisk polis. Vi valde då att manifestera utanför. Intresset för vårt besök vid fängelset var stort. Ett flertal internationella journalister var på plats. Förutom besöket utanför fängelset träffade vi också i Istanbul representanter för tidningen Cumhuriyet och representanter för CHP. CHP tillhör precis som HDP den politiska oppositionen och är ytterligare ett systerparti till Socialdemokraterna. 

Om vi som riksdagsledamöter hade fängslats hade det varit oerhört viktigt för oss att parlamentariker i andra länder hade visat sitt stöd och sin solidaritet. Därför var det en självklarhet för oss att resa när möjligheten gavs. Det vi gjorde spelar roll. Vi är övertygade om att vägen framåt är mer öppenhet och mer demokrati, inte mindre.