ETC Örebro
Debatt: Vi vill testa en arbetstidsförkortning
ETC Örebro
Vänsterpartiet i Örebro vill att kommunen ska införa sex timmars arbetsdag på försök. Det skriver fullmäktigeledamöterna Martha Wicklund och Cecilia Lönn Elgstrand, som föreslår att två enheter iäldreomsorgen provar en arbetstidsförkortning, samtidigt som personalens hälsa undersöks.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Vi vill att alla ska kunna ha ett jobb. Det kräver att vi ser till att alla orkar jobba. I dag är verkligheten för många anställda inom äldreomsorgen, där de flesta är kvinnor, att orken tar slut långt innan dagen är över och långt innan pensionsåldern är uppnådd. Det är också i yrken där stressen är hög och arbetsbelastningen hård som lönen är låg. Att ha en heltidslön är därför ofta nödvändigt för att kunna försörja sig. Den som går ner i tid får betala både kortsiktigt med en låg inkomst och långsiktigt med en pension som knappt går att leva på.
Arbetsmiljön och trivseln ska vara god på jobbet. Det tycker vi nog alla, oavsett yrke och bransch. Men det är minst lika viktigt att få tid att vara ledig, att få träffa sina barn, sin familj, släkt och vänner. Att ha fritidsintressen, hinna röra på sig och få vila. Det är viktigt för hälsan, men vi tror också att det är viktigt för kvaliteten på det arbete vi utför.
Vi skulle därför vilja undersöka vad införandet av sex timmars arbetsdag, istället för åtta, skulle få för effekter. Vi vill börja med ett försök inom en eller två enheter inom äldreomsorgen i Örebro kommun.
Vad händer om vi arbetar färre timmar? Mår vi bättre? Påverkar det hur vi är på jobbet och vad vi presterar? Påverkar det hur våra äldre upplever omsorgen och sin vardag? Kan det kanske till och med underlätta för rekrytering av personal och höja självkänslan och statusen inom omsorgsyrkena?
Det finns en del frågetecken som bara kan redas ut genom att prova sig fram.
Örebro universitet eller något annat universitet eller högskola bör kopplas in i försöket. Med hjälp av rätt kompetenser vill vi jämföra en enhet med åtta timmars arbetsdag mot en som testar sex timmars arbetsdag. Vi vill undersöka hur medarbetarna upplever försöket. Om medarbetarna godkänner det vill vi också se om det finns faktorer i den fysiska hälsan, som exempelvis blodtryck, som förändras av att jobba färre timmar om dagen.
Om några ska jobba färre timmar om dagen innebär det dock att fler behöver jobba. Vi inser så klart att det innebär en kostnad för kommunen, åtminstone till en början, och därför har vi i vårt eget budgetförslag avsatt medel för detta. Medel som både finansierar försöket och som har som en positiv bieffekt att de skapar fler arbetstillfällen och ger fler möjlighet att få komma in på arbetsmarknaden. Det är ett uppenbart systemfel att en del som arbetar upplever att de jobbar ihjäl sig samtidigt som det finns många som går arbetslösa. Fler som jobbar innebär också mer skatteintäkter till kommunen och välfärden.
Svartedalens äldreboende i Göteborg har genomfört ett år med sex timmars arbetsdag och de har redan märkt flera positiva effekter av försöket. Personalen upplever att de har en bättre balans mellan jobb och fritid och även att de kan göra sitt arbete på ett bättre sätt eftersom de orkar mer. Även de äldre i omsorgen upplevde en kvalitetsökning. Dessutom har sjukfrånvaron minskat. Därför kommer Svartedalens äldreboende i Göteborg att fortsätta med sex timmars arbetsdag. Och nu finns också exempel på försök med arbetstidsförkortning på flera andra håll i landet.
Det här är inget populistiskt utspel. Det här är ett försök att förändra något i samhället på lång sikt. Kanske händer inga samhälleliga förändringar direkt genom ett försök på en enhet i äldreomsorgen i Örebro, men det kanske sätter något större i rullning. Något som gör att vi värdesätter fritiden mer och kan använda den som ett verktyg för att göra arbetslivet och arbetsmarknaden bättre.