ETC Örebro
Debatt: Vi vill ha fler tillfälliga gågator
ETC Örebro
Succén med ”sommargågatan” kommer att återkomma i Örebro. Men om just Engelbrektsgatan blir en röd eller rosa gata i framtiden är inget som vi har tagit ställning till, skriver Björn Sundin (S) till Jessica Carlqvist (V) som i ETC Örebro #41 debatterade för ett bilfritt kulturstråk mellan Länsmuseet och Konserthuset i Örebro.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Socialdemokraterna arbetar på alla sätt för en ännu mer attraktiv, grön och levande stad där både handel, restauranger och evenemang lockar besökare. Försöket att under sommaren göra en del av Engelbrektsgatan till en gågata full av kultur och folkliv har mött mycket positiva reaktioner.
Vi socialdemokrater är stolta över att vi drev fram detta och vi ska utvärdera och dra lärdom av ”Rosa gatan”. Vi är positiva till en mer hållbar stadsutveckling där möten mellan människor, hållbara transporter och kulturen främjas. Vi ser ett behov av att möblera om i centrala Örebro för att skapa en modern och attraktiv stadskärna där dagens stora motortrafikleder inte dominerar stadsbilden. Det behövs fler inbjudande, grönskande stråk och trevliga stadsgator som lockar människor till stadens handel och mötesplatser.
Om just Engelbrektsgatan blir en röd eller rosa gata är inget vi tagit ställning till, men vi har påbörjat arbetet med revideringen av Örebros översiktsplan och vi har påbörjat arbetet med att utveckla gång- och cykelstråken i vår stad. Vi räknar med att succén med ”sommar-gågatan” kommer att återkomma någonstans i Örebro även kommande år, men eftersom hela projektet var ett försök som syftade till att få nya erfarenheter och lära hur man gör denna typ av förändringar på bästa sätt, så vore det dumt av oss som politiker att bestämma exakt hur det ska ske utan att ta del av de synpunkter som många örebroare lämnat i den utvärdering som pågår.
Arbetssättet med tillfällig omställning av gator har spritt sig som en löpeld över världen efter att New York började jobba efter den modellen för snart tio år sedan (hör gärna Janet Sadik-Khan berätta om detta på TED.com!). Fördelen med ett mer snabbfotat arbetssätt i stället för att först lägga många år på planering har varit uppenbar under processen med ”Rosa gatan” och det vill vi använda på många olika ställen i Örebro, som en del i arbetet att göra stadskärnan mer levande.
”Rosa gatan” kan också ses som ett sätt att utveckla hela å-stråket längs med Svartån, från Oset ända till Karlslund. Vi vill låta Svartån i större grad får sätta sin prägel på Örebro, ett exempel på detta är planerna för framtida Örnsro.