ETC Göteborg
Debatt: Vi startar en studie om hbtq-personers arbetsmiljö
ETC Göteborg
Göteborg ska vara en föregångsstad för bra arbetsmiljö och schysta villkor.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Ingen ska utsättas för diskriminering. Alla har rätt till sina mänskliga rättigheter, till jämlikhet och jämställdhet – att helt enkelt kunna vara sig själv. För oss i den rödgröna ledningen är detta något självklart. Vi håller det som självklart i samhället i stort, och detta borde också vara en självklarhet på jobbet. Att gå till jobbet är en stor del av våra liv. Arbetet kan vara en källa till glädje och entusiasm, en plats att skapa nya relationer och utvecklas tillsammans. Men att gå till jobbet kan också kännas i magen – när vi inte trivs, när kränkningar, trakasserier och ensamhet präglar vår vardag och vi bävar inför nästa arbetsdag. För många hbtq-personer är detta vardag – 35 procent utsätts för diskriminering och trakasserier i bland annat arbetslivet, enligt en undersökning av EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Den kunskap som finns kring hbtq-personers arbetsmiljö är samtidigt begränsad och många känner att de inte kan komma ut på sin arbetsplats. När det kommer till diskrimineringsfall tenderar mörkertalet dessutom att vara ganska stort. Även i Göteborgs Stad behöver vi mer kunskap om hur hbtq-personer som är anställda i stadens verksamheter egentligen har det på jobbet.
VI VILL VETA VAD DU TYCKER!
Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se
För några år sedan införde vi ett nytt könsneutralt svarsalternativ i Göteborgs Stads medarbetarenkät där personer som inte vill kategorisera sig som varken kvinna eller man kunde synliggöras. På så sätt vet vi nu att denna grupp har ett klart lägre resultat jämfört med övriga medarbetare. Det håller inte. Göteborgs Stad ska vara en bra arbetsgivare som erbjuder sina anställda en god arbetsmiljö och schysta villkor, oavsett var du kommer ifrån eller vilken sexuell läggning du har.
Vi har också infört ett program för mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad där vi slår fast att icke-diskriminering ska genomsyra och prägla stadens samtliga verksamheter och personalpolitik. Det är ett ansvar som faller på oss alla oavsett var i staden vi jobbar. Därför tar vi nya steg för att förändra och förbättra situationen för hbtq-personer. Tillsammans med Göteborgs universitet startar vi en studie för att få en överblick över hur hbtq-personer upplever sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö i Göteborgs Stad. Ingen ska behöva dölja vem de älskar, mörka vem de lever tillsammans med eller inte kunna berätta hur helgen varit. Ingen ska behöva höra sexistiska skämt eller nedsättande uttryck.
Göteborg ska vara en föregångsstad för bra arbetsmiljö och schysta villkor. Vi som arbetar här ska också känna oss trygga på jobbet. Vi rödgröna kämpar för arbetsplatser där alla får samma chans, där din bakgrund eller sexuella läggning varken avgör dina chanser på jobbet eller din framtid. Det handlar om alla människors lika värde. Vi gör det för att det är rätt – men också för att alla tjänar på inkluderande arbetsplatser. Som arbetsgivare vill vi ta tillvara på de anställdas engagemang och kompetens. Vi ska ge utrymme för att pröva nya idéer och lösningar, för att lära av varandra och för att känna stolthet över ett väl utfört arbete Men hur ska vi nå dit om våra medarbetare inte ens kan vara sig själva på jobbet, när själva livssituationen begränsas, när vardagen begränsas. För oss kräver friheten jämlikhet. Jämlikheten förutsätter ett samhälle med arbetsplatser som är fria från diskriminering. Så länge en av oss hålls från att uppfylla sina bästa stämningars längtan, fortsätter vårt arbete. Tillsammans är vi starka. Tillsammans bygger vi det nya, jämlika Göteborg.
Mariya Voyvodova (S), Kommunalråd
Jonas Attenius (S), Kommunalråd