Opinion
Debatt: Vi står nu inför ett avgörande beslut
Dagens ETC
Vi har tidigare inte tillhört någon försvarsallians och så ska det förbli. Vi vill inte inlemmas under Natos kärnvapenparaply. För sedan finns inga ångerveckor att ta till.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vill du ha freden – så förbered freden. Denna mening är mycket gammal. Den kom till före Andra världskriget och är lika aktuell idag. Nu rustar vi som aldrig tidigare. Det är ofred i världen. Kriget i Ukraina berör oss mycket. Det ligger i vårt närområde. Taiwan hotas också med vapenskrammel. Det pågår krig i Jemen, Etiopien, Syrien och på många andra platser på vår jord.
Vi står inför ett avgörande beslut. Ska vi gå med i Nato eller ej. Vi får inte låta oss skrämmas av det instabila världsläget. Vi måste värna om vår alliansfrihet. Vi måste se till att vi inte blir så skrämda att vi beslutar att gå med i Nato.
Varför ska vi inte gå med i Nato? frågar sig många. Ochdet finns flera anledningar därtill.
Först och främst så är det viktigt att vi behåller vår alliansfrihet. Vi har tidigare inte tillhört någon försvarsallians och så ska det förbli. Vi vill inte inlemmas under Natos kärnvapenparaply. Vi sa nej till atomvapen 1965 efter S-kvinnornas idoga kamp. Vi har beslutat att kärnvapen inte får föras in i Sverige på svensk mark. Om vi går med i Nato så är det fritt fram för denna organisation att både flyga över Sverige med kärnvapenbestyckade stridsflygplan och använda de svenska hamnarna för kärnvapenutrustade ubåtar.
Om vi går till vårt grannland Norge så för delar av den norska befolkningen en kamp för att stoppa dessa ubåtar som tillhör Nato-alliansen att gå in i Tromsö hamn. Vilka konsekvenser blir det om vi går med i Nato med vårt grannland Ryssland? Jo, vi är faktiskt grannar. Kaliningrad ligger tvärs över på andra sidan Östersjön. Om det inte redan finns kärnvapen där så kommer det med all säkerhet att komma efter en sådan ansökan.
Vi vill verka för att Östersjön ska vara ett kärnvapenfritt hav. Vi vill i stället stärka samarbetet mellan Östersjöländerna i fredens tecken. Olof Palme kom 1982 ut med en rapport som heter ”Gemensam säkerhet”. I denna rapport så betonade han vikten att vi skulle skapa kärnvapenfria zoner. Östersjön var en sådan.
Vill vi vara under befäl av Trump om han nu skulle bli återvald?
Vill vi skicka soldater till Turkiet om nu Erdogan går in i en krigssituation?
Detta blir resultatet av ett medlemskap i Nato. Vi måste anpassa oss efter paragraf 5 i Natostadgarna som säger att vi måste komma till militär undsättning om någon medlem hamnar i en sådan situation att de behöver hjälp av sina allierade i Nato. En annan orsak till detta är att vi går miste om våra möjligheter att vara medlare i konflikter. Vi har bland annat under Olof Palme varit fredsmäklare i Irak.
Vi är ett land som har varit en förebild för många andra länder ur ett fredsperspektiv. Många länder i Asien och Afrika ser hopp om fred när man nämner Sverige. Låt oss inte låta denna möjlighet försvinna på grund av rädsla för vårt grannland Ryssland. Ryssland hotar oss kanske men vi måste rakryggade stå upp för vår tanke om att fred är den enda vägen att gå. Och då utesluter vi ett medlemskap i en allians av Natos kaliber.
Låt oss skynda långsamt. Det är ett avgörande beslut att fatta och det finns inga ångerveckor att ta till. Låt oss hålla våra huvuden kalla och våra hjärtan varma så klarar vi oss mycket bra utan Nato-medlemskapet.